joan maragall

Páginas: 3 (540 palabras) Publicado: 8 de marzo de 2014
JOAN MARAGALL I GORINA

Va ser un poeta i escriptor català. Una figura cabdal dins la poesia modernista del canvi de segle XIX al XX.
Va heretar el floralisme i el retoricisme de la Renaixença.Va fer una defensa de l'espontaneïtat i de la recerca de la simplicitat i arribà a desenvolupar la seva «teoria de la paraula viva».
BIOGRAFIA:
Va néixer a Barcelona el 10 d'octubre de 1860. Era elfill petit del matrimoni format per Josep Maragall Vilarosal i Rosa Gorina Folchi; eren tres germanes i ell. El seu pare era l’amo d’una fàbrica de tèxtil.
El 1875, després d'uns anys d'estudi, vacomençar a treballar com a aprenent a la indústria familiar. Aquest fou un període que ell mateix definí com «d'infelicitat», ja que va ser arrencat dels llibres només acabar el batxillerat per anar atreballar a la indústria. Va ser un cop molt fort per al jove ja que començava a escriure poesies en unes estones que robava a la feina.
L'any 1877 va viatjar amb tota la família per Espanya iFrança. Maragall recordava aquests viatges de la seva adolescència com a moments de goig. Passats dos anys vingué la convicció de que ja no servia per a industrial i se li donà a escollir carrera.Finalment, després d'una forta discussió amb el seu pare, l'octubre de 1879 va deixar la fàbrica per a ingressar a la facultat de dret.
El 1888 es va casar amb Clara Noble amb la que va tenir 13 fills.El 1890 va entrar com a secretari al “Diari de Barcelona” on va publicar centenars d’articles sobre literatura, política i temes socials.
Anys després, va col•laborar a la revista “L’Avenç” on va ferconèixer autors europeus importants del moment els quals varen influir en la seva obra.
Més tard visqué una etapa maduresa personal i professional a la qual va sofrir una depressió per la mortd’éssers estimats.
Va morir als 51 anys el 20 de desembre de 1911 a causa d’una malaltia molt estranya anomenada la febre de Malta.
OBRA:
Dividida en quatre etapes:
- Primera etapa (1860 - 1891):...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • "L'aufàbrega" joan maragall
  • Joan Maragall Biografia
  • El catalanisme en el llenguatge, Joan Maragall
  • L'aufàbrega, joan maragall
  • Oda A Espanya Joan Maragall
  • teoria de la paraula
  • La Vaca Cega De Joan Maragall
  • actividades joan maragall

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS