Joan martorell

Páginas: 11 (2608 palabras) Publicado: 23 de febrero de 2012
 
L'AUTOR: JOANOT MARTORELL
 
Joanot Martorell va néixer, probablement a València i entre el 1405 i el 1411, en una família que havia tingut gran prestigi social i econòmic. Però les coses van començar a anar malament, i els Martorell van veure com es perdia tota la seva fortuna. El pare, Francesc Martorell, va morir el 1435 deixant els vuit fills (Joanot és el quart) en unasituació delicada. Deu anys després, Joanot Martorell i els seus germans s'havien arruïnat del tot.
Joanot Martorell va ser, un cavaller que va passar per dificultats econòmiques. Va emprendre diversos viatges (a Anglaterra, Portugal, Nàpols) per intentar solucionar aquesta situació però al final aconseguia complicar-la més.
En 1437 els problemes econòmics el van portar a buscar-hi unasolució lluitant contra el seu cosí Joan de Monpalau, que havia estat embolicat sentimentalment amb Damiata, una germana de Joanot. Això ho va fer per defensar l'honor, però en el fons la raó d´aquesta lluita era la seva situació econòmica, si aconseguia casar la germana, a casa hi hauria una boca menys per alimentar. La batalla s'acaba amb l'obligació per part de Monpalau de donar diners aDamiata.
Joanot també té afers cavallerescos, en 1442, el cavaller Jaume Ripoll li envia una lletra per batre's per esport, però Martorell s'hi nega argumentant que es busqui algú altre si es vol entrenar.
El 1437 Joanot té un conflicte més seriós, amb Ausiàs March, que estableix capitulacions matrimonials amb Isabel, germana del cavaller, però que no s'hi vol casar perquè tem que no lipagaran la dot promesa.
El 1444 comença el greu conflicte amb Gonçalbo d'Íxer, comanador de Muntalbà, que no s'acabarà fins el 1450, per unes terres que havien estat de Martorell però que l'altre havia comprat. Aquest conflicte es resol amb pleits, perquè el porta directament als tribunals Martorell perdrerà totes les seves possessions.
Joanot Martorell, completament arruïnat, hade posar les seves armes al servei dels senyors feudals, i la seva situació desesperada el portarà a participar en un acte de pillatge amb uns moros que assalten uns mercaders, el cavaller és empresonat i serà alliberat més tard.
A començaments de 1464, Martorell ven al seu veí Martí Joan de Galba el manuscrit del Tirant lo Blanc per 150 sous, ja que passava moltes necessitats.
JoanotMartorell, que no va casar-se mai, va morir entre el mes de gener i el 24 d'abril de 1465, probablement a València.
 

El gènere

 
 
És una novel·la principalment de cavalleria, però també apareixen trets de novel·la cortesana, militar eròtica i psicològica.
Aquests relat és molt complet i va ser qualificat per Vargas Llosa com a una Novel·la total.
 
 
 El títol

 
 
El títol que jo li haguera posat és: Lluites i amor d´ un noble cavaller
 
 
 
Estructura
 
 
El llibre està format per cinc parts diferenciades:
 
[pic] Primera part
Tirant a Anglaterra
 
És la introducció del llibre. Ens conta com Tirant va a Anglaterra a les festes del casament del rei. Una vegada va arribar i després de passarunes proves rep l´ ordre de cavalleria. Després d´ açò tots els cavallers tornen a Bretanya.
 
[pic] Segona part
Tirant a Sicília i a l´ illa de Rodes
 
Tirant i Felip (infant del rei de França) se´n van a l´illa de Rodes per combatre contra els genovesos que estan conquerint l´illa. De camí van aturar-se a Sicília on Felip va enamorar- se´n de Ricomana la infanta del regne.Després Tirant, Felip i el rei de Sicília van anar en ajuda de l´ illa de Rodes, van peregrinar a Terra Santa i tornaren a Sicília on gràcies a Tirant Felip va casar-se amb Ricomana.
 
[pic] Tercera part
Tirant a l´Imperi grec
 
És el nus de la història, la part més llarga de tot el llibre .Ens narra com Tirant va a Constatinoble per ajudar l´Emperador a combatre als moros i amb molta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • joan martorell
  • Joana
  • Joana
  • joan
  • Joana
  • Joan
  • joan
  • Joana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS