Joanot Martorell i ausiàs March

Páginas: 3 (716 palabras) Publicado: 24 de noviembre de 2013
Joanot Martorell, cavaller i escriptor
El segle XV va ser el segle d’or de la cultura valenciana, ja que havia patit un gran creixement. Destaquen tant les construccions arquitectòniques, com laliteratura, que era de gran qualitat. Els escriptors més importants d’aquests temps (Ausiàs march, Joanot Martorell, Jaume Roig...) són de valència.
Al segle XV, les classes cavalleresques s’estavenperdent per donar lloc a una societat més moderna. En els 150 anys de diferència entre ‘’el Quixot’’ i ‘’Tirant lo Blanc’’ el simple fet de portar una armadura passa de ser normal a fer riure osorprendre.
Joanot Martorell va néixer a Gandia, a una família pertanyent a la mitjana noblesa. A partir del 1433, va participar en molts duels cavallerescos i se’n conserven moltes lletres de batalla, a lesquals els dos cavallers s’insultaven d’una manera molt cortesa, mirant-se molt les formes. Va començar a escriure el ‘’Tirant lo Blanc’’ al 1460 però no el va acabar ell, sinó que ho va fer MartíJoan de Galba, encara que es considera una obra de Joanot Martorell.
El ‘’Tirant lo Blanc’’ narra la història del noi que dóna nom a aquesta obra. Durant la seva estada a Anglaterra és nombrat el millorcavaller dels voltants. Tirant i uns companys seus van a l’illa de Rodes a salvar-la dels Turcs i l’autor ens presenta al protagonista com a expert de guerra. Els Turcs decebuts desprès de la batallaperduda comencen a envair Grècia però quan arriben a Constantinoble, Tirant els atura. A Constantinoble coneix a la seva amada, Carmesina. Poc desprès va anar a parar al nord d’Àfrica per culpa d’unnaufragi, on es guanya la confiança dels reis moros i lidera moltes batalles. Quan va tornar a Constantinoble va consumar el matrimoni amb Carmesina i va alliberar els territoris grecs dels Turcs.Durant les festes que celebraven les victòries, Tirant va caure malalt i va morir i poc desprès ho va fer també Carmesina.
‘’Tirant lo Blanc’’ està considerada com a una novel•la per la seva...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La literatura trobadoresca i ausiàs march
  • Joanot Martorell
  • Joanot martorell
  • Joanot Martorell
  • Joanot martorell
  • Joanot Martorell
  • Joanot Martorell
  • Joanot martorell

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS