Joanot Martorell

Páginas: 3 (510 palabras) Publicado: 16 de noviembre de 2014
Joanot Martorell va nàixer possiblement a València entre el 1410/1411.És fill d’una família de la petita noblesa valenciana lligada a la cort ducal de Gandia i, sobretot, a la cort reial de Martíl’Humà.El seu avi va ser conseller reial i el seu pare, cambrer del rei Martí l'Humà.
De Joanot Martorell es coneixen força elements biogràfics que ens el mostren com un cavaller vigorós de vidaagitada. Féu llargues estades a Anglaterra,Portugal i Itàlia com a conseqüència de diverses lluites cavalleresques a les quals era aficionat.
Va ser involt en molts enfrontaments,dels quals els mésfamosos són:

· L'any 1437 amb Joan de Monpalau,el seu cosí,per no complir la seva promesa de casar-se amb la seva germana,Damiata. En aquest enfronatement,va fer que el d'Anglaterra fes dejutge,però al finalment s'arregla,quan Joan de Monpalau li paga una quantitat considerable de diners a la Damiata.

· L'any 1442 amb Jaume Ripoll.

· L'any 1442 amb Felip Boil a causa d'un testimonigràfic.

· L'any 1442 fins al 1450 contra Gonzalo de Hítjar.

Martorell escrivia sovint lletres de batalla contra gent. Cal destacar que Joanot Martorell va viatjar molt, sobretot aAnglaterra, on va conèixer la vida cortesana i molts cavallers de l'època.L'any 1454 viatjà a Nàpols per ajudar a Alfons el Magnànim.També anà a Portugal on va conèixer l'infant Ferran fill del rei de Portugal,al qual li dedica la seva novel·la Tirant lo Blanc la quala va comença a escriure el 2 de gener de 1460 i va morir l'any 1468 sense acabar la novel·la.
L'obra té 487 capítols i més de 800 pàgineson s'explica la història d'un cavaller anomenat Tirant. Els manuscrits de l'obra van ser heretats per Martí Joan de Galbaque acabà la novel·la i la portà a la impremta. Martí Joan morí sis mesos abansde la publicació de l'obra l'any 1490.
Tirant lo Blanc vindria a ser un conjunt de novel·les dins d'una sola novel·la. Transcorre diferents plans, militar, amors, vida quotidiana. Aquesta novel·la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Joanot martorell
  • Joanot Martorell
  • Joanot martorell
  • Joanot Martorell
  • Joanot martorell
  • Joanot Martorell
  • Tirant lo blanc, joanot martorell
  • Joanot Martorell preguntes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS