Joc Heurístic A La Llar D’Infant n’Hi Ha Molts. Descobreix l’Ús d’Uns Instruments Com a Intermediaris Per Aconseguir El Que Ell Vol, Determinats Objectes Es Poden Convertir Amb Recipients, Altres Serveixen Per Arribar

Páginas: 9 (2003 palabras) Publicado: 25 de septiembre de 2011
JOC HEURÍSTIC A LA LLAR D’INFANTS

Teruca Buscart.
Prof. Facultat de Ciències de l´Educació. Univ. De Vic






En la primera infància, les nocions de lògica matemàtica estan integrades en el desenvolupament global de l’infant i formen part del sistema de coneixement sobre l’entorn que s’elabora a partir de l’exploració sensorio-motriu.

Durant els tres primers anys de vidal’infant desenvolupa les característiques pròpies de la seva espècie i del grup cultural a que pertany: Caminar dret, el desenvolupament de l’activitat "objectal" i el llenguatge.

Caminar dret: Aconseguir desplaçar-se mantenint la verticalitat és una fita molt difícil pel nen. Al final del primer any aconsegueix mantenir-se dret i uns pocs mesos desprès el nen camina. A partir del segon any de vidamillora la seva estabilitat i la seva llibertat de moviments. Aquesta habilitat motriu proporciona al nen un contacte més lliure i independent amb el món exterior: augmenta la seva capacitat d’orientar-se en l’espai, calcula distàncies i practica direccions diverses. La postura erecta li deixa lliure les dues mans per manipular i explorar objectes molt variats i l’autonomia que li dóna eldesplaçament li permet conèixer un nombre d’objectes molt més gran.
El desenvolupament de l’activitat "objectal" s’inicia durant el primer any de vida amb aquells objectes que se li posen al seu abast, així, el nen aprèn a manipular els diferents objectes segons les seves característiques físiques o sensorials. Les accions que realitza amb l’objecte són bàsicament de descoberta de les propietats (ex.:adapta la forma de la mà a la forma de l’objecte que vol agafar, pica a terra amb la cullera per fer soroll). Al final del primer any de vida i gran part del segon el nen descobreix l’ús social de l’objecte, les accions que li són pròpies i d’aquesta manera assimila el significat de l’objecte i (ex.: la cullera serveix per menjar, el vas per beure). Després d’aquestes dues etapes el nen és conscientde la funció de l’objecte però inicia un període en que el portarà a utilitzar l’objecte amb certa llibertat, i desenvoluparà la funció simbòlica, (ex.: utilitza un pal per donar menjar a la nina, o per pentinar-se). El nen s’entrena així en l’ús d’una gran varietat d’instruments propis del seu grup social i a la vegada els podrà utilitzar de forma imaginativa i creativa.
El desenvolupament delllenguatge està relacionat amb el de la funció simbòlica i modificarà la manera de comunicar-se entre el nen i l’adult. L’activitat "objectal" permet relacionar el nom dels objectes ex.: pilota, cullera, etc., el nom de les propietats dels objectes, ex.: rodó, vermell, etc. les accions, relacions i fenòmens del món en que viu, ex.: menjo amb la cullera, l’aigua em mulla, etc. A la vegada lesindicacions verbals de l’adult ajuden al nen a organitzar la seva acció i a descobrir noves propietats i relacions dels objectes.
Aquestes idees anteriors, sobre el desenvolupament de l’infant, les hem de tenir present en l’explicació dels punts següents i també al relacionar l’activitat del joc heurístic amb els conceptes de lògica matemàtica.

1- L’activitat de descoberta dels objectes.

Lamajoria d’infants en les diferents cultures i en les diferents etapes de la història de la humanitat poden desenvolupar de manera natural l’activitat d’exploració sobre els objectes que tenen al seu abast.

Fa bastants anys, la professora Elionor Goldschmied de Londres ens va iniciar en la realització d’ activitats de joc sensorial per els nens de la Llar d’Infants: Panera dels Tresors i Jocheurístic. Aquestes propostes de joc de descoberta d’objectes intenten oferir al nen un espai per realitzar la seva activitat natural d’exploració i manipulació dels objectes. Resumeixo breument en què consisteixen a continuació:

La panera dels Tresors és una activitat d’exploració sistemàtica que es realitza amb els nens del primer any de vida que es poden mantenir asseguts correctament, però,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Conferencia Instruments Per A L'Estudi
  • joc interactiu per a nens
  • Joc De Rol Per Monitors
  • que hem de fer per conviure amb altres cultures
  • Pero como comen
  • aprender si pero ¿como?
  • Aprender Si Pero Como
  • Com y Per cuaderno 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS