Jodete

Páginas: 6 (1457 palabras) Publicado: 11 de abril de 2011
Unitat 1: Un món globalitzat
El consum creixent de recursos naturals
L’evolució de l’economia, l’increment en la rapidesa i en el volum dels transports, i els avanços tecnològics de les comunicacions per ona i per cable han fet que el temps per recórrer distàncies s’hagi reduït i que, alhora la capacitat de generar i recollir informació hagi augmentat.
1.1. Els recursos naturals
Elsrecursos naturals són tota la diversitat de béns que la humanitat pot obtenir a partir del medi ambient físic per tal de cobrir les seves necessitats biològiques o satisfer les seves necessitats socials.
1.2. Recursos renovables i recursos no renovables
Els recursos naturals se solen classificar en funció de la seva capacitat de regeneració.
Els recursos renovables són aquells que esregeneren de manera natural a un ritme igual o superior al ritme amb què són explotats per la societat. Aquests poden ser no crítics o crítics, és a dir, si no se’n fa un ús controlat poden ser finits.
Els recursos no renovables es generen a la natura d’una manera tant lenta que, per raons pràctiques, cal considerar que existeixen en quantitats finites. En aquesta categoria s’inclouen elscombustibles fòssils, els combustibles nuclears, recuperables (minerals no metàl·lics) i els reciclables ( minerals no metàl·lics).
Els combustibles fòssils han tingut un domini absolut com a font energètica en els darrers 100 anys. El 81% de l’energia que es consumeix al planeta actualment prové de: petroli 36%, carbó 24%, gas 21%.
Els impactes mediambientals
2.1. La pèrdua de biodiversitatLa biodiversitat és el conjunt de les espècies animals i vegetals i es distribueix sobre la totalitat de la superfície terrestre. Aquesta repartició no es fa de manera homogènia sinó hi ha diversos valors que la poden fer variar. Per la major par de la humanitat la biodiversitat és la principal i sovint l’única, font de recursos alimentaris, materials de construcció i medicines.
La pèrdua actualde biodiversitat té una magnitud sense precedents en la història. Els científics parlen d’una sisena extinció massiva, per primer cop provocada per una espècie animal, l’home. El creixement de la població i els patrons de consum actuals, que condueixen a un increment de la demanda de serveis de l’ecosistema i de l’energia, són els factors desencadenants més importants de la pèrdua debiodiversitat. L’impacte de les activitats humanes provoca canvis cada vegada més intensos.
2.2. Els riscos naturals
Cal diferenciar entre fenòmens naturals i riscos naturals. De fenòmens naturals n’hi ha molts: xàfecs, nevades, terratrèmols, tempestes. Per tal que el fenomen esdevingui un risc, ha d’estar associat a la presència humana, ha d’afectar les persones o els béns que valorem.
Ladegradació del medi ambient té un paper crític com a desencadenament de desastres o l’agreujament d’alguns altres.
El desenvolupament, la població i l’economia
3.1 Desenvolupament econòmic i desenvolupament humà
El desenvolupament econòmic consisteix en el creixement del producte interior brut (PIB) dels països, en l’augment dels moviments de capital i en l’increment de mitjans tecnològicsper a la producció. Segons la manera com es faci el repartiment pot beneficiar només una minoria privilegiada, o fer que millorin les condicions de vida de la majoria de la població.
El desenvolupament humà és un concepte més modern de desenvolupament que consisteix a crear les condicions per tal que les persones puguin desenvolupar totes les seves capacitats personals i humanes d’acord amb lesseves necessitats i interessos. El desenvolupament econòmic no és una finalitat en si mateixa, sinó únicament el mitjà per aconseguir el desenvolupament humà. Relacionat amb l’exercici dels drets humans, benestar i de la dignitat de les persones. La situació contraria al desenvolupament humà: pobresa.
L’ONU ha definit la pobresa absoluta, que es produeix quan una persona no té cobertes una sèrie...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • jodete
  • Jodete
  • JODETE
  • jodete
  • Jódete
  • Jodete
  • jodete
  • Jodete

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS