John Stuart Mill

Páginas: 4 (756 palabras) Publicado: 14 de marzo de 2013
John Stuart Mill

Va neixer el 1806-1873. La filo d’Stuart arrenca de l’empirisme anglés i del liberalisme. El pare de l’utilitarisme va ser Bentham i James Mill (pare de Stuart). Respresentenl’utilitarisme clàssic. Stuart Mill que va estudiar amb ells dos, modifica i enriqueix aquest utilitarisme. És utilitarisme però modifica alguns aspectes per tal d’enriquir-los.

Utilitarisme és unateoria que defensa la felicitat com a criteri moral: l’home te com a finalitat la felicitat, i defensa la felicitat pel major nombre de persones, per tant, busca la felicitat com a criteri polític.Stuart introdueix dos conceptes resprecte l’utlilitarisme clàssic, introdueix la llibertat i l’individualitat.
El principi fonamental de l’utilitarisme és que és útil, bo allò que ens fa feliç. Elpunt de partida d’Stuart és el concepte de felicitat. La felicitat és el plaer i l’absència de dolor. Implica distincions amb la de Bentham, per B la concepció de felicitat és quantitativa: quants mésplaers tenim, més feliços som (resultat d’un càlcul de plaers). En canvi x Stuart és qualitativa. L’important és la qualitat.
Al marge d’això Stuart fa una distinció entre l’utilitarisme de lacte i elde la regla. B creu que un acte es util quan fem un calcul de profit dins dunes circumstancies determinades. Si es profitos l’acte es un acte útil, per tant proporciona felicitat. Stuart vol posarregles generalitzades per tal de universalitzar.

Exemple: James Mill diu: El vot de les dones no té sentit. Les dones no tenen criteri ni formació, per tant votaran el que votin els seus homes. Aixídoncs, no han de votar, perquè no sen treura cap profit, perque no seran decisives per votar conservadors o liberals.
Stuart diu: Seguint el principi de maxima felicitat per al maxim de persones,les dones han de votar perquè té un sentit més universal, que és la dignitat de les dones. És igual si no canvia el resultat, sino el fet de la dignitat de la dona, de ser considerada igual que un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Utilitarismo, John Stuart Mill
  • John stuart mill
  • john stuart mill la libertad
  • John Stuart Mill
  • John stuart mill
  • John stuart mill
  • John Stuart Mill
  • John Stuart Mill

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS