Jonathan Swift (Català)

Páginas: 8 (1918 palabras) Publicado: 10 de junio de 2012
JONATHAN SWIFT

BIOGRAFIA

Jonathan Swift va ser un escriptor irlandès nascut el 30 de novembre de 1667 a Dublín. Va ser el segon fill d’Abigail Erick i Jonathan Swift.
La família de Swift va tenir diverses connexions literàries importants: Swift tenia lligams familiars amb John Dryden, Sir Walter Raleigh, Francis Godwin i William Davenant (un dramaturg parent de Shakespeare)
Els seus pareseren immigrants anglesos, el seu pare va morir poc abans del seu naixement i la seva mare va decidir tornar a Anglaterra, de manera que va ser educat pel seu tiet Godwin.

Durant la seva infància, va viure en una situació de pobresa. Va estudiar teologia al Trinity College de Dublín i una vegada acabat els estudis es va veure obligat a traslladar-se a Leicester (Anglaterra), on s’hi trobava laseva mare.
Aviat se li va presentar l’oportunitat de treballar com a secretari del famós polític anglès William Temple, que va ser l’organitzador de la Triple Aliança de 1668. Swift s’encarregava d’escriure per ell i de portar els seus comptes, cosa que va fer que el 1689 es traslladés a Moor Park (Surrey, Anglaterra).

Més tard, en William Temple el faria fer-se càrrec de la tutela de laseva neboda, Esther Johnson. El tipus de relació que va haver entre en Swift i l’Esther és incerta i dubtosa i alguns biògrafs han arribat a dir que es van casar en secret. El que si és cert, és que Esther va aparèixer com Stella en unes cartes íntimes publicades més tard (el 1766 )amb el nom de Cartes a Stella (Journal to Stella).

Uns anys més tard, Swift va tornar a la seva terra natal degut ala malaltia de Ménière (malaltia que provoca atacs de vertigen i mareigs) però l’any següent va tornar a Moor Park i va aprofitar per estudiar a Hertford College d’Oxford el 1692. Tot i així, descontent amb la posició que tenia, va tornar a Irlanda per ingressar en l’església però, veient que la seva posició encara era més miserable i després d’un petit desengany amorós, va tornar a Moor Park alservei d’en Temple el 1696.

El 1699 en Temple va morir i Swift estava convençut que el seu treball seria reconegut i que podria adquirir una posició adequada a Anglaterra. Tanmateix, les memòries de Temple escrites per Swift, van crear-li alguns opositors que creien que havia estat indiscret a l’hora d’escriure-les. Finalment, va acabar acceptant al càrrec menor de secretari i capellà de LordBerkeley d’Irlanda, però al arribar-hi va resultar que el seu càrrec ja havia estat ocupat.

Va estar viatjant sovint d’Anglaterra a Irlanda i viceversa i durant les seves visites a Anglaterra va guanyar-se una reputació com escriptor i va tancar amistats amb Alexander Pope, John Gay i John Arbuthnot.

Durant el temps que va estar a Anglaterra, va participar en la política a favor dels tories,que recolzaven el partit britànic conservador i va escriure diversos pamflets en contra dels whigs, defensors del partit liberal britànic. Això, va fer que finalment dirigís l’Examiner, el diari del partit Conservador.

També durant els períodes que va passar a Londres, Swift va tenir una relació amb Esther Vangomrigh (Vanessa, en els escrits de Swift). El seu amor, era un amor no correspost isegons alguns biògrafs, Vanessa va perseguir de forma passional a Swift fins que va descobrir el matrimoni secret entre Stella i Swift.

La seva carrera, va durar fins el 1714, Swift era conseller del govern tory i decà de la Catedral de St. Patrick de Dublín però la reina Anne de la Gran Bretanya va impedir que seguir progressant.

Una vegada a Irlanda, Swift va començar a canviar elspamflets per algunes de les seves obres més memorables: Les cartes de Drapier ( 1724), una proposició modesta (1729)... i també va començar a escriure la seva obra mestre: Els viatges de Gulliver, que reflexa les seves experiències polítiques.

Swift va viatjar a Anglaterra el 1726 per publicar Els viatges de Gulliver amb l’ajuda d’Alexander Pope, Arbuthnot i John Gay.
Al saber però, que Esther...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • jonathan swift
  • Jonathan Swift
  • Biografía de jonathan swift
  • Modesta Propuesta De Jonathan Swift
  • Jonathan Swift biografia
  • criticas de Jonathan Swift
  • Una Humilde Propuesta-Jonathan Swift.
  • Descartando La Propuesta De Jonathan Swift

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS