Jornada De Trabajo

Páginas: 5 (1112 palabras) Publicado: 20 de octubre de 2012
1.- Jornada de treball i els descansos
1.1.- Durada de la jornada
La jornada laboral és el temps de treball efectiu que el treballador dedica a fer el seu treball. La durada màxima de la jornada és de 40h setmanals de mitjana anual, encara que hi ha sectors amb jornades especials de més o menys durada.
La durada màxima de la jornada diària és de 9 hores, llevat que el conveni o l’acordd’empresa hagin fixat una distribució irregular de la lornada.
Els menors de 18 anys no poden fer més de 8 hores diàries, incloent-hi el temps a la formació.
1.2.- Els descansos
Quan la jornada és contínua i supera les 6 hores, el treballador té dret a gaudir d’un descans mínim de 15 minuts.
Per als menors de 18 anys, el descans serà almenys de 30 minuts a partir de les 4 hores i mitja de jornadacontínua.
Han de transcórrer almenys 12 hores entre el final d’una jornada i el començament de la següent.
El descans mínim setmanal ha de ser de dia i mig sense interrumpció. El descans setmanal es pot acumular per períodes de fins a 14 dies. Algunes activitats permeten acumular descansos fins a 4 setmanes, treballant 22 dies abans de tenir 6 dies de descans.
1.3.- Les hores extraordinàries
Éscada hora de treball efectiu que supera la durada de la jornada ordinària regular. L’empresari està obligat a registrar les hores extraordinàries fetes lliurant una còpia del resum al treballador i als representants dels treballadors. Es poden retribuir o compensar amb descansos segons el que estableix el conveni i en el contracte de treball, tenint en compteque:
- Si es paguen, l’import ha de sercom a mínim igual al d’una hora ordinària.
- Si es compensen amb descansos, aquests seran equivalents a raó d’una hora de descans per cada hora extra realitzada.
- Si no s’indica com es retribueixen aquestes hores, s’optarà pel descans i se’n gaudirà dins dels 4 mesos següents.
Hi ha 2 tipus:
Voluntàries: les fa el treballador perquè vol.
Obligatòries: són les pactades en el contracte detreball i les recollides en els convenis col•lectius en funció de l’activitat que dugui a terme l’empresa. Cotitzen a la nòmina un 4,7%.
El límit màxim legal és de 80 hores extres anuals, sense comptar les compensades amb descansos ni les de força major. Es prohibeix la realització d’hores extres a menors d’edat, treballadors nocturns, treballadors a temps parcial o durant el període de reducció dejornada.
1.4.- La reducció de jornada
Permeten fer menys hores de treball a causa de circumstàncies personals o familiar del treballador.
En la lactància d’un menor d’edat, els pares tenen dret a reduïr la seva jornada diària en mitja hora. Una treballadora víctima de la violència de gènere pot reduir la jornada amb disminució proporcional del salari. Si un nadó ha de romandre hospitalitzat, elspares tenen dret a reduir la seva jornada fins a un màxim de 2 hores amb disminució de salari.
2.- El treball nocturn i per torns
El treball nocturn és el que es presta entre les 22h i les 6 del matí. Les hores de treball nocturn estan més retribuïdes a no ser que ja s’agui establert. Els menors d’edat no poden realitzar treball nocturn. Les hores extraordinàries no poden efectuar-les. Esconsidera treball nocturn qui fa almenys 3 hores diàries o un terç de la seva jornada anual dins d’aquest interval. No poden superar 8 hores diàries en un període de 15 dies. Els treballadors tenen avaluació gratuïta de la salut i dret a canviar a jornada diürna quan es detectin problemes de salut.
El treball per torns és el realitzat quan diferent treballadors ocupen els mateixos llocs de manerasuccesiva. Els treballadors per torns tenen dret a un complement salarial. En les empreses que treballen 24h amb torns rotatius un mateix treballador no pot estar més de 2 setmanes al torn de nit, llevat que ho sol•liciti voluntàriament.
3.- El calendari laboral
És un documentque fixa la jornada laboral anual.
3.1.- L’horari de treball
Es distribueix el temps de treball en la jornada i indica...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Jornada De Trabajo
  • La Jornada De Trabajo
  • Jornadas de trabajo
  • Jornada De Trabajo
  • Jornadas De Trabajo
  • Jornada de trabajo
  • Jornada de trabajo
  • Jornada de trabajo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS