juanchabarrana

Páginas: 5 (1055 palabras) Publicado: 24 de noviembre de 2014
ESQUEMA GLOBAL SEGON EXAMEN

1. Felip II

- Cronologia i periode històric.
- Idea d’ Estat i Imperi Hispànic.
- Monarquia Autoritaria
- Intransigència Religiosa
- Domini Europeu

- Problemes Interns
- Antonio Pérez
- Insurrecció moriscos
- Problemes Econòmics

- Problemes externs
- França
- Anglaterra
- Turcs
- Països Baixos
- Annexió Portugal

2. S. XVIIDecadència

- Felip III (1598-1621)
- Poder dels Validos
- Pax Hispánica
- Expulsió dels moriscs

- Felip IV (1621-1665)
- Conde Duque de Olivares
- Guerra dels Trenta Anys
- Crisis 1640

- Carles II (1665-1700)
- Decadència Absoluta
- Malaltia
- Perdua Herència

3. S. XVIII Regnat dels Borbons

- Felip V
- Guerra Succesió
-Vessant nacional i internacional
-Pau d’Utrech-Divisió dels territoris peninsulars
-Caiguda de Barcelona
-Decrets de Nova Planta
- Carles III
- Ilustració i Despotisme Ilustrat
1. Felip II

Cronologia i periòde històric

El succesor, fill de Carles V, Felip II, va heredar gran part del seu imperi que comprenia els territoris americans, els Països Baixos, el Francomptat, el Ducat de Milà i el regne de Nàpols. Ell personalment,resolia tots els afers amb l’ajuda dels seus secretaris i va consolidar i reestructurar les institucions medievals de govern de l’ època dels Reis Catòlics. No va abandonar practicament la Península i va fixar una cort a Madrid, donant lloc sa la fundació d’una capital, fins que va acabar reirant-se al monestir de l’Escorial que ell mateix havia menat construir. Durant tot el seu regnat vadedicar-se a defensar els principis del catolicisme cosa que va fer que la política i els enemics no es diferenciasin gaire dels del seu pare. Va mantenir tots els seus territoris i el va augmentar amb l’annexió de Portugal fent valer els seus drets com a fill d’ Isabel de Portugal. A més, amb Felip II, de crácter feiener, rígid, auster i seriós va donar lloc a la llegenda negra que situa Espanya com unregne sàdic i violent.

Intransigència Religiosa i idea d’ Estat

La seva política ve marcada per dos principis: el domini i protecció de l’Esglesia Catòlica i el catolicisme així com un seguidor absolut dels principis del Concili de Trento, que reafirmava la unitat catòlica i refusava els protestants. Això el va dur a promulgar una serie de reformes per fortificar el poder religiós com laprohibició d’importar llibres i estudiar a l’estranger. A més la Inquisició tenia pròpia llibertat, publicava un índex de llibres prohibits, registrava biblioteques i perseguia qualsevol sospitós d’heretgia. D’ altre banda, la seva idea d’imperi el va dur a voler expansionar-ho, i mantenir l’hegemonia que el gran imperi otorgava.

Problemes Interns

Expulsió dels moriscos

Dels probles internsdestaca els que afecten a la comunitat morisca de Granada, sospistosos d’ haver realitzat una falsa conversió i acusats de ser particeps en els atacs turcs i berberescos. Es va iniciar, prohibint l’ús de la seva llengua la seva forma de vestir i dirigits per Aben Humeya van protagonitzar una insurrecció l’any 1568 que es va estendre per Las Alpujarras, malgrat que no va poder apoderar-se deGranada. La revolta va ser sufocada dos anys després per Joan d’ Austria, fill natural de Carles I. Finalment es va decretar l’expulsió dels moriscos, primerament a Valencia i després a tot el regne, així tot va tenir greus conseqüències econòmiques molt greus per l’agricultura i l’artesania.

Antonio Pérez

També cal destacar el problema de carácter polític d’Antonio Perez, una lluita entre la novamonarquia i les institucions medievals. Antonio Perez, va ser acusat de l’assasinat de Juan de Escobedo així com de corrupció i conspiració contra el rei. Va fugir de Madrid i va reclamar la protecció del Justicia Major d’Aragó, Juan de Lanuza, per així ser jutjat segons les seves lleis. El rei, al veure que no podia actuar, va acusar-lo de heretgia front de l’Inquisició que tenia jurisdicció...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS