Juventud y mundo laboral

Páginas: 13 (3161 palabras) Publicado: 20 de octubre de 2010
“Les desigualtats dels joves al món laboral” per Robert Aguilar Irigaray Estructura Social I

INTRODUCCIÓ

En aquest estudi principalment intentarem trobar les desigualtats amb que es veuen els joves alhora de cercar feina o quan estan treballant.

Objectius generals: 1. Definir què és un jove i les diferents perspectives per definir-ho 2. Desigualtats al món laboral per el fet de ser jove.3. Cas específic: la població de Polinyà.

Primer explicarem què és un jove o quines maneres diferents hi ha de definir-ho, i seguidament desenvoluparem la precarietat laboral amb la que es troben els/les joves en aquest moment. Explicarem en general cada una de les característiques de la precarietat laboral i el que ens porta a dir que un treball és precari.

Per últim estudiarem un cas enparticular, el cas del municipi de Polinyà, treballarem amb dades d’aquest municipi i les compararem amb les dades de Catalunya per veure si hi ha alguna diferència.

METODOLOGIA

Per portar a terme el treball, després de escollir el tema i el cas particular, vaig buscar bibliografia per poder començar a desenvolupar el marc teòric, tant el general com l’específic. També vaig agafar altrestreballs ja acabats per poder comparar dades i poder extreure informació. Una vegada tenia el marc teòric construït, vaig buscar informació per poder explicar el tema principal, que eren les desigualtats dels joves al món laboral i la precarietat. I finalment una vegada tenia tota la part teòrica feta el que he desenvolupat ha estat el cas particular de Polinyà a partir de dades estadístiques delobservatori català de la joventut, del institut català d’estadística (Idescat) i la gran majoria de dades han estat extretes de la Diagnosi de la realitat juvenil de Polinyà realitzat durant el 2009.

2

“Les desigualtats dels joves al món laboral” per Robert Aguilar Irigaray Estructura Social I

MARC TEÒRIC
Lo primer que farem és una definició del què és “ser jove” i també algunes de lesmaneres de les quals s’han tractat la joventut. Quan intentem definir “jove” ens trobem amb moltes dificultats, com molts dels estudis empírics que s’han fet en ciències socials, que no poden conceptualitzar el terme “jove”. Per definir “jove o joventut” podem trobar dos conceptualitzacions, les quals són: la psicològica evolutiva i la sociològica. La psicològica evolutiva és la perspectiva que enfocal’etapa juvenil en el procés evolutiu de la persona humana, i la distingeix tant de la infància i de l’adolescència com de l’etapa adulta. La joventut es caracteritza per un ple desenvolupament de la presa de consciència de la pròpia identitat diferenciada, per la qual cosa s’estableixen relacions estables amb persones concretes i s’inicia la incorporació al mercat de treball. Fixa la sevaatenció en l’anàlisi de les actituds, les vivències i els valors dels joves, desatenent altres qüestions més pròpies del context social, es a dir, l’estructura social. Es considera que la joventut és un grup social on els seus límits són clars, definits administrativament. La dificultat d’aquesta perspectiva arriba quan s’estudien les relacions dels mateixos joves amb altres institucions o agents desocialització com la família, l’escola o un grup d’amics.

La perspectiva sociològica, la joventut és una categoria sociològica, no una categoria d’edat. En qualsevol societat existeix un procés social a través del qual els individus són constituïts com a agents socials, de manera que es garanteix la reproducció de les estructures socials vigents. Aquest és un procés al llarg del qual un individu,fisiològicament madur per a realitzar les funcions físiques de l’adult en la col·lectivitat, adquireix les habilitats necessàries per a desenvolupar-se en una forma social determinada. Definim la joventut com a un procés social més que no pas de procés biològic. En realitat, la joventut com a categoria sociològica és un fet molt recent, lligat amb la consolidació de les societats industrials...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mundo laboral
  • Mundo laboral
  • mundo laboral
  • MUNDO LABORAL
  • El mundo laboral
  • Declaracion de la juventud a la onu y al mundo
  • La Juventud Frente A Los Retos Del Mundo Actual
  • preparacion al mundo laboral

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS