Karl Marx "El Trabajo Enajenado

Páginas: 11 (2682 palabras) Publicado: 16 de mayo de 2012
|
EL TRABAJO ENAJENADO |
Karl Marx |
|
Elisenda Gonzalez |
26/04/2012 |

|

1. Quina es la tasca que Marx es proposa en aquest primer manuscrit?
En aquest manuscrit Karl Marx pretén fer una dura critica al sistema capitalista i a tot el que aquest comportava. Per a Marx el capitalisme estava basat en polititzar l’economia però aquesta no especificava exactament què era lapropietat privada, ni la divisió del treball, els factors productius o la competència. Marx pretén establir una relació lògica (que fins ara no s’ha fet, ja que la Economia Política no ho fa) entre tots els valors del capitalisme i la degradació personal de l’home (desvalorización del mundo humano) que aquests comportaven.

2. Interpreta el sentit de la frase següent: “La desvalorización delmundo humano crece en razón directa de la valoración del mundo de las cosas”.
Marx argumenta que el llindar per a diferenciar el treball d’un home com a això mateix que es, una tasca d’una persona, o un factor productiu mes es molt ambigu i ho fa mitjançat l’exemple d’un obrer en el que la seva producció i el seu benestar son inversament proporcionals (com més produeix menys beneficiosa es la sevasituació),
Aquest concepte de desvalorització del mon humà es dona també avui en dia on infravalorem totalment el factor humà i focalitzem tota la nostra atenció en els bens materials, el que Marx anomenava el mundo de las coses, aquesta situació consumista actual es conseqüència de la implantació d’uns canons i tarannàs de la cultura occidental actual amb la que, aparentment, semblem estar moltcòmodes.

3. Què vol dir que quant mes produeix el treballador més subjecte queda a la dominació capital?
Marx atribueix aquesta dinàmica al que ell anomena una desrealización del trabajador, es a dir que aquest produeix allò que li es imposat per un superior, no es una elecció pròpia. De la tasca que ell realitza no se’n pot apropiar, es a dir es compleix amb un treball a canvi d’algunacosa que no es el bé produït, es produeix doncs una alienació del treball.
Quan es diu que el treballador queda subjecte a la dominació del capital es perquè la relació entre la seva producció i l’efecte d’alienació son directament proporcionals (com mes augmenta la producció més augmenta la sensació d’alienació del seu treball- se’n sent després-). A mesura que s’incrementa la seva producció cadavegada pot assolir menys i es fa cada cop mes palpable la dominació del seu producte, el capital.

4. Quina es la comparació que Marx estableix entre la alienació econòmica i la religiosa?
Segons l’autor el grau de fe d’una persona respecte a Déu influeix en la consideració que es té d’un mateix, és a dir, com mes creient es una persona més infravalorada es te a si mateixa. Aquest fet es potextrapolar al mon laboral en el que com més produeix un treballador menys bens posseeix, fins arribar al punt en el que el seu treball s’esdevé un objecte aliè a ell, independent el qual es vist com quelcom hostil, advers.
D’aquesta manera Marx diu que l’alienació religiosa es conseqüència de la laboral ja que en la dinàmica empresarial contemporània a Marx el treballador no esdevenia elpropietari d’allò que produïa sinó que era cedit als superiors (la persona perd allò que produeix), aquest sentiment de pèrdua indueix a les persones a crear una entitat superior que satisfaci la sensació de pèrdua, es crea la figura de Déu.
L’ésser humà enlloc de potenciar la seva valia i crear una societat centrada en el poder de l’home (antropològica), evitar assumir tantes responsabilitats iadjudica el poder a una divinitat, la persona queda rellevada sempre a un segon pla, no es mai el centre d’atenció.

5. En quina mesura li es estrany el producte de la seva tasca al treballador que s’esforça en la seva feina?
L’únic objectiu proposat als treballadors es convertir-los en un mecanisme mes del procés de producció per això el treballador al crear el producte no el fa seu, li es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el trabajo enajenado karl marx
  • trabajo enajenado de karl marx
  • Ficha de lectura el Trabajo enajenado por Karl Marx
  • Marx Karl El Trabajo Enajenado
  • Marx
  • marx y el trabajo enajenado
  • trabajo enajenado marx
  • trabajo de karl marx

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS