Karl Marx

Páginas: 6 (1263 palabras) Publicado: 3 de octubre de 2012
Introducció
Karl Heinrich Marx Pressburg, pensador i activista polític, que va organitzar el socialisme i les seves idees, i va donar pas a la visió del socialisme anomenat Marxisme, en el seu honor.
E escollit aquet personatge perquè la seva vida em sembla una Odissea interessant i coincideixo amb les seves idees i amb el que ell proclamava i defensava. També em sembla que ha tingut un papermolt important a l’historia, ja que inclús desprès de mort les seves idees van guiar a diversos pobles per dirigir la seva pròpia lluita contra el capitalisme.

1. Biografia
Karl Marx, va néixer el 5 de maig de 1818 en Trèveris (ciutat de la Prússia renana) i va morir a Londres, Regne Unit, el 14 de març de 1883.
El seu pare era un advocat jueu convertit al Protestantisme, la seva família erade classe acomodada i culta, però no revolucionària.
Marx va cursar a Trèveris el batxillerat, després es va matricular a la de Bonn i després a la de Berlín. Fent la carrera de Dret i estudiant Història i Filosofia.
Al 1842, Marx va ser nombrat redactor en cap del periòdic “La Gaseta del Rin”, el govern va censurar aquest diari degut al seu caire democràtic revolucionari, i l’1 de Gener del1843 el van suprimir definitivament. En la tardor de 1843, Marx va viatjar a París, amb la intenció de, amb col·laboració de Arnoldo Ruxeix, fundar la revista radical anomenada “Annals franc-alemanys”. Al 1845 Marx es expulsat de París a petició del govern Prussià, acusat de revolucionari perillós, i va marxar a Brucel·les. En 1847, Marx i Engels (el seu soci des de que es van conèixer a París al1845) es van associar a una societat secreta de propaganda anomenada “La Lliga dels Comunistes” es quan se’ls encomana la feina de redactar el “Manifest del Partit Comunista”. Amb la l’esclat de la revolució de 1848, Marx es expulsat de Bèlgica i es va traslladar novament a parís, on desprès de la revolució de Març va tornar a Alemanya, establint-se en Colònia, es aquí on des de l’1 de juny del1848 fins al 16 de maig del 1849, pren el càrrec de redactor en cap de “La Nova Gaseta Renana” el 16 de maig de 1849 va ser expulsat d’Alemanya per els mateixos motius per els quals havia sigut expulsat dels altres llocs. Va viure a París novament durant algun temps, però va tornar a ser expulsat de la capital després de la manifestació del 13 de juny del 1849 i es va instal·lar a Londresdefinitivament, on va passar la resta de la seva vida. Després de tanta pressió per part dels governs, Marx i la seva família van quedar arruïnats, i si no hagués sigut per les ajudes econòmiques del seu amic Engels, Marx s’agüés enfonsat en la misèria. Es a Londres quan edita les obres “Contribució a la crítica de l’economia política” (1859) i el seu famós llibre “El Capital” (1867), que consta de 3volums. El 28 de setembre del 1864 es va fundar a Londres la Primera Internacional es a dir la “Associació Internacional dels Treballadors” de la qual Marx va ser l’ànima de l’organització, es també quan va escriure el famós “Manifest Comunista”. L’objectiu de l’anomenada Primera Internacional era unir a tots els proletaris del món per tenir mes força per combatre les injustícies que aquetssofrien, en aquesta Primera Internacional també estava formada per una gran quantitat d’Anarquistes y altres tendències del Socialisme, que provocaven disgregació entre el integrants de la Internacional, es per aquet motiu que es va desintegrar al 1872. Després d’això Marx, ja dèbil i afeblit, va continuar evolucionat la seva obra “El Capital” fins la seva mort.

2. Context històric i social
KarlMarx va viure en una època en la que el nou sistema, el Capitalisme havia començat a dominar tot el mon, vingut amb la Revolució Industrial de 1750, era una època de grans injustícies social i grans canvis, s’havia canviat de l’Antic règim, en el qual tot el poder el tenia el rei, era una monarquia absoluta, on també dominaven els nobles i el clero que vivien de les rendes de les seves terres que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Karl marx
  • Karl marx
  • Karl marx
  • Karl Marx
  • Karl Marx
  • karl marx
  • Karl Marx
  • karl marx

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS