kkkaaaaa

Páginas: 7 (1579 palabras) Publicado: 3 de abril de 2013

Va néixer el 21 de novembre de 1694 a París. Fill del notari François Arouet, la seva mare va morir quan ell complia els set anys d'edat. Va assistir al col·legi Louis-li-Grand, on va cursar estudis amb els jesuïtes. Va destacar precoçment pel seu enginy en els cercles llibertins en els quals ho havia introduït el seu oncle.
En 1713 obté el càrrec de secretari de l'ambaixada francesa a l'Haia, treball del que és expulsat a causa de certes relacions amoroses. Des de 1718 va adoptar definitivament el pseudònim de Voltaire (anagrama de árouet li Jeune o del lloc d'origen del seu pare, Air-vault). Entre altres oficis, va exercir els de agricultor, arquitecte, rellotger, industrial... Tots ells amb èxits rotunds. A més, es diu d'ell que pagava als seus treballadors els millors sous detota França.
Va aconseguir introduir-se en l'alta noblesa com a literat de la cort i va tenir alguns problemes amb la justícia. Diversos dels seus escrits, especialment un llibre en el qual acusava al regenti Felipe II, duc d'Orleans, d'atroços crims, van precipitar el seu ingrés a la presó de la Bastilla, on va romandre onze mesos, temps en el qual començaria la seva tragèdia Èdip, basada en l'obradel grec Sófocles, a més de començar un poema èpic sobre Enrique IV de França.
En 1718 va estrenar Èdip en el Théâtre-Français i va anar molt bé acolliment. Posteriorment, fou novament empresonat per segona vegada per una discussió amb un membre d'una il·lustre família francesa. El van alliberar després de dues setmanes, amb la seva ferma promesa d'abandonar França. És per aquest motiu que vaviure durant dos anys a la capital anglesa. Va escriure dos assajos en anglès: un sobre la poesia èpica i un altre sobre la història de les guerres civils franceses.

A França, el govern va prohibir l'edició ampliada del Poème, que finalment va ser titulada com La Henriade. L'aprovació per publicar-ho va arribar en 1728 i va aconseguir un gran èxit, tant a França com en la resta del continenteuropeu. En 1731 escriu Història de Carles XII, obra en la qual esbossa els problemes i tòpics que, més tard, apareixeran plenament madurats en la seva famosa obra Cartes filosòfiques, publicada en 1734 i en la qual duu a terme una radical defensa de la tolerància religiosa i la llibertat ideològica, prenent com a model la permissivitat anglesa i acusant al cristianisme de ser l'arrel de totfanatisme dogmàtic. Per aquest motiu, en el mes de maig s'ordena la seva detenció i Voltaire es refugia al castell de la culta Madame Châtelet, dona amb la qual establirà una llarga relació personal i amb la qual treballarà amb gran consciència en una obra sobre el pensament newtonià, que porta per títol: La filosofia de Newton.
En aquest període escriu obres de teatre, novel·les, contes, sàtires ipoemes breus. Va viatjar freqüentment a París i Versalles, on, gràcies a la influència de la marquesa de Pompadour, es va convertir en un dels predilectes de la Cort. Va ser nomenat historiador de França i més tard cavaller de la Càmera Real. En 1746, fou escollit membre de l'Acadèmia Francesa.

En 1750 es va traslladar a Alemanya i durant la seva estada a Berlín va finalitzar un estudi històricsobre el regnat de Luis XIV (1638-1715). En 1758 s'estableix en Ferney, on va passar la resta de la seva vida. Finalment, va escriure diversos poemes filosòfics, com El desastre de Lisboa (1756), diverses novel·les satíriques i filosòfiques, entre les quals cal destacar Cándido (1759), la tragèdia Tancredo (1760) i el Diccionari filosòfic (1764).

Encara que les seves idees impregnen tota lafilosofia de la Francmaçoneria, Voltaire no va ser iniciat en ella fins a mesos abans de la seva mort, a títol honorífic.

L'any 1778, després de tornar a la seva ciutat natal, Voltaire va morir el 30 de maig d'aquest mateix any, amb 84 anys d'edat. Tretze anys més tard, les seves restes van ser exonerades i traslladats al Panteó, a Roma.

Per saber-ne més:
Pel que fa el context històric en el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS