lípids

Páginas: 8 (1928 palabras) Publicado: 28 de octubre de 2013
LÍPIDS I: ÀCIDS GRASSOS I GREIXOS

Àcids grassos

Són molècules components de molts lípids. La seva composició és.

Observeu els següents àcids grassos:

1. En què s'assemblen els àcids grassos 1 i 2?
En que els dos estan formats per una cadena hidrocarbonada amb un grup carboxil.

2. Quina diferència important hi ha entre les dues molècules? Que una es una molècula insaturada il’altre saturada. Quina conseqüència te aquesta diferència en l'estructura de les molècules? L’estat en el que es troben els àcids grassos.

3. El punt de fusió del àcid palmític és 63,1ºC i el de l'àcid oleic 13,4ºC. Quin creieu que pot ser l'origen d'aquesta diferència? L’estructura dels seus enllaços i la longitud de la cadena

4. L'àcid linoleic, és un àcid gras poliinsaturat que té elpunt de fusió a -5ºC. Emeteu una hipòtesi que relacioni el punt de fusió dels àcids grassos amb els seus enllaços interns. Els àcids grassos insaturats solen trovarse en estat líquid a temperatura ambient i els saturats en estat sòlid per tant la meva hipòtesis és que com els àcids grassos saturats es troben en estat sòlida tindran un punt de fussió més alt.

•A la pàgina següent, aneu a àcidsgrassos saturats i àcids grassos insaturats, i podreu veure models de molècules d'àcids grassos, els quals podreu moure per observar els seus àtoms i estructures.






Heu vist que el punt de fusió dels àcids grassos depèn com són els seus enllaços, però també depèn de la longitud de les cadenes dels àcids grassos, com més llarga siguin el punt de fusió serà més alt.


D'altra banda,els àcids grassos saturats són més perjudicials per a la salut que els que tenen insaturacions, són menys solubles i difícils de ser transportats per la sang, i per tant faciliten la formació d'ateromes en les artèries. A la vegada els àcids grassos poliinsaturats són més beneficiosos que els monoinsaturats, per el mateix motiu. A l'adreça següent trobareu una taula amb àmplia informació sobreàcids grassos. D'acord amb aquesta informació responeu les següents qüestions:

5. Quin àcids gras creieu que tindrà el punt de fusió més alt, l'àcid gadolèic, o bé el palmitolèic? Raoneu el per què. El gadoleic, ja que encara que els dos siguin monoinsaturats, aquest té 20 carbonis i el palmitic només en té 16.

6. Què en penseu del consum habitual de la mantega, és saludable. Perquè? (penseutambé en el seu origen). No, no és saludable, ja que el seu consum excessiu pot repercutir en un sobre pes i al estar formada per àcids grassos saturats no es bona per la salut.

7. La indústria alimentària utilitza constantment oli de coco, oli de palma i de "palmist" i de cacau en la fabricació d'aliments. Què en penseu d'aquesta pràctica?
Que pot ser són més barats i al ser d’origen vegetal potser són més saludables.

8. Els olis procedents de peixos, en especial els peixos blaus formats per àcids grassos omega-3 (EPA i DHA), creieu que són beneficiosos per a la salut? Per què? Si, perquè el nostre metabolisme no els pot derivar en altres àcids grassos.

9. Els àcids grassos són parcialment solubles en aigua. Podeu explicar el perquè d'aquesta afirmació?
Per que els àcids grassospresenten una cadena en la que el grup carboxil es hidrófila i la cadena carbohidratada és hidrófoba.

Alguns àcids grassos no poden ser fabricats per el cos, i en canvi són imprescindibles, reben el nom d'àcids grassos essencials. Alguns, com ja heu vist, es troben en el peix blau. Observeu en la taula següent l'estructura d'aquests àcids grassos i la seva classificació.










•Què tenen en comú aquests àcids grassos essencials pel que fa a la seva estructura i composició química?
Tots están formats per una cadena hidrocarbonada amb un grup carboxil i tots presenten dobles enllaços, per tant, tots són poliinsaturats.

• Sembla ser que gràcies a la informació que arriba a la població, a Catalunya s'està reduint el consum de greixos saturats, i en canvi augmenten...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Lipids
  • Lipids
  • Pràctica lípids
  • Lipids
  • Lipids
  • Lipids
  • lipids
  • Lipids

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS