L3AC3_T Problema 3

Páginas: 5 (1033 palabras) Publicado: 2 de noviembre de 2015
L3AC3_T Problema 3.
Apartat A
La radioactivitat
El dia 11 de març de 2011 a la central nuclear de Fukushima I va tenir lloc un accident nuclear com a conseqüència del terratrèmol i posterior tsunami que va assolar una part del Japó.
Els reactors de la central es van aturar en el moment del terratrèmol i posteriorment el tsunami va inundar la central. Es van fer malbé els generadors i es vanproduir tot un seguit de desperfectes que van impedir el funcionament del sistema de refrigeració. Aquesta situació va produir explosions en els edificis que albergaven els reactors, incendis i emissions de radioactivitat a l'exterior. Uns del productes alliberats va ser l'isòtop radioactiu iode , fet que va portar al govern japonès a distribuir iode no radioactiu entre la població per prevenirel càncer de tiroide.
Hi ha trenta isòtops de iode, però només el  és estable. Els isòtops de iode ,  són radioactius i es poden produir a través de la desintegració de l'urani en les centrals nuclears.
Després de llegir els paràgrafs anteriors fes un únic escrit, amb un mínim de 5 frases completes, que contesti a les preguntes següents:
Què és la radioactivitat?
Què és un isòtop?
Com actua elnucli dels isòtops radioactius?
Quin element es va alliberar a l'explosió de la central de Fukushima? Què feia preocupar molt al govern japonès?
La radioactivitat és un procés natural i espontani per al qual els àtoms inestables d’un element emeten o irradien l’excés d’energia del seu nucli i, així, canvien a àtoms d’un element diferent o un estat d’energia menor del mateix element. Els àtomsaconsegueixen ser inestables variant l’energia dels seus electrons, dels seus nucleons o variant d’isòtop. Un isòtop és un àtom amb el mateix nombre atòmic, però diferent nombre massic, els seus nuclis atòmics tenen el mateix nombre de protons, però diferent nombre de neutrons. El nucli dels àtoms són inestables, això fan que emetin radiacions de manera espontània. L'element que es va alliberar al'explosió de la central de Fukushima va ser el Iode 135/53. Les explosions en els edificis, incendis i emissions de radioactivitat a l'exterior, era el que més preocupava el govern japonès, per això es va distribuir a la població iode, per prevenir així el càncer de tiroide.
Omple la taula per cadascun dels 3 àtoms de iode que es citen a l'escrit anterior.
Isòtop Nombre atòmic Nombre màssicNombre de protons Nombre d'electrons Nombre de neutrons
1: .53 .135 .53 .53 .82
2: .53 .127 .53 .53 .74
3: .53 .129 .53 .53 .76
Amb els valors que has escrit a la taula explica la diferencia que veus entre aquests tres isòtops.
La diferència que tenen els tres isòtops és que tenen diferents neutrons i que l’únic isòtop estable és el de 53/127)I. La resta són radioactius i es poden produir através de la desintegració de l’urani en les centrals nuclears.
 Recorda que en el primer lliurament vam parlar de la sublimació. El iode és una substància que sublima. Què és la sublimació? Quan el iode sublima, canvia el nucli dels seus àtoms? Justifica la resposta.
La sublimació és el nom que rep el canvi d'estat que passa directament de sòlid a gas o de gas a sòlid, sense passar per líquid. Quanel iode sublima no canvia el nucli dels seus àtoms, per què el canvi que fa només és un canvi físic, és a dir, que no altera la naturalesa química de la substància.
Apartat B
Llegeix amb atenció l'article Pastilles de iode i fuites nuclearsFes un únic escrit, amb un mínim de 5 frases completes, que respongui a les preguntes tenint en compte l'article que acabes de llegir. No cal que busquis mésinformació a internet, amb la que hi ha al text és suficient.
Què és la tiroide i quines funcions regula?
Què substàncies produeix la tiroide? Has de dir el nom i explicar què significa el número que acompanya a la lletra que les anomena.
Quin element químic i quin isòtop d'aquest element és imprescindible per un bon funcionament de la tiroide?
En una fuita radioactiva, quin iode s'allibera...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Los problemas 3
  • Problema 3
  • 3 Ejemplos de problemas cientificos
  • UN PROBLEMA DE SALUD
  • PROBLEMA 3 YULIETH ARRIETA
  • Problemas Matematicos 3°
  • Problema 3.Odt
  • 3 Problemas De Probabilidad Geometrica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS