La Bíblia

Páginas: 8 (1851 palabras) Publicado: 23 de noviembre de 2012
LA BÍBLIA
El Pentateuc
Activitats
[ En aquesta i en les sis sessions següents llegiràs una àmplia antologia de textos bíblics, ja que tota la informació que se t’ha donat anteriorment té una única finalitat: facilitar la comprensió i la valoració d’una literatura que ha traçat les coordenades religioses, morals i, en part, estètiques d’Europa.
No cal dir que si algun aspecte de lesinterpolacions t’interessa no has de dubtar a acudir al text original. De fet, el major triomf d’aquesta unitat didàctica seria provocar-te l’impuls de llegir la Bíblia de manera assídua, com a inesgotable pou de bellesa literària: una edició molt recomanable –n’hem extret aquesta selecció de textos– és La Bíblia (traducció interconfessional, Barcelona, Editorial Claret i Societats Bíbliques Unides,1993).] 
   
   
— Lectura i activitats: (Has de fer almenys dues activitats: la 5a i una altra a elecció teva.)
1. Recorda que els hebreus no utilitzaven la mètrica ni la rima; el to poètic s’aconseguia mitjançant paral·lelismes sintàctics i conceptuals, el ritme i els jocs de repetició. Assenyala exemples d’aquests procediments en el capítol 1.
La mètrica o art de confeccionar versos de la poesiaescrita en la tradició cultural hebraica és bastant diferent de l'occidental en les seves diferents variants.
En comptes de fundar-se en el nombre de síl·labes o durada del vers, en el seu ritme, en la repetició de determinats patrons de síl·labes llargues i breus, en la rima o en l'al·literació, la mètrica hebrea es fundava en el paral·lelisme semàntic: en el vers, constituït per dues clàusulessuccessives (de vegades tres), es deia en la segona (i en la tercera si era el cas) el mateix que en la primera però de forma diferent, amb una altra imatge, comparació o concepte d'igual o similar significat.

Per un costat, destaca de forma visual el paral·lelisme sintàctic.
El paral·lelisme semàntic té diferents variats, de les quals en podem trobar una sèrie d'exemples als textos bíblicsper la influència israelita que incideix sobre aquests, sobretot els que formen l'Antic Testament.
D'una banda trobam el Paral·lelisme sinònim, que consisteix expressar de manera diferent dues vegades la mateixa idea.
Un exemple són els versets 6 i 7 del capítol 1, quan es tracta de donar una explicació de l'aparició del firmament que separà les aigües.
6 Déu digué: 
 -Que hi hagi unfirmament enmig de les aigües, per a separar unes aigües de les altres.  
7 I va ser així. Déu va fer la volta del firmament i va separar les aigües que hi ha a sota la volta de les que hi ha a sobre.
Així doncs, primer exposa la voluntat de Déu: separar les aigües, per la qual cosa s'ha de crear un firmament. Després, una vegada s'ha complert la decisió de la divinitat, es torna a exposar allòaconseguit, la separació de les aigües, que respon a la mateixa idea inicia. Aquesta denominació de firmament prové de firmamentum  'fonament, punt de suport',aplicat per la Bíblia Vulgata llatina a la volta celeste per traduir el mot hebreu que significa 'extensió'. A partir d'aquesta traducció, podem deduir que Déu va crear el firmament, anomenat cel, com un allargament de la Terra, però decaracterístiques diferents, les quals influirien sobre aquesta.

D'altra banda, existeix també el Paral·lelisme antitètic, que s'estableix mitjançant antítesi, això és, per l'oposició o contrast de dues idees o imatges poètiques.
D'aquesta variant no en trobam cap exemple al capítol 1 perquè consisteix simplement en una narració dels fets que expliquen la creació de la Terra. En aquest moment inicial,Déu no va trobar cap inconvenient, ja que era l'origen de totes les coses i, per tant, encara no havien interaccionat entre si i no s'havia produït cap reacció que impliqués un canvi. Per això, no existeix encara l'oposició entre dos conceptes, ja que es tracta d'una sèrie d'ordres que s'acompleixen successivament per voluntat divina.

Finalment, també trobam el Paral·lelisme sintètic, que no...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Biblia
  • La biblia
  • Biblia
  • Biblia
  • la biblia
  • la biblia
  • La Biblia
  • BIBLIA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS