La cèl.lula

Páginas: 2 (492 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2013
Una cèl·lula (del llatí cellula, diminutiu de cella, "petita cambra") és la unitat morfològica i funcional de tot ésser viu. De fet, la cèl·lula és l'element de menor mida que es pot considerarvivent.[1] D'aquesta manera, es poden classificar els organismes vivents segons el nombre de cèl·lules que posseeixin: si només en tenen una, són unicel·lulars (com per exemple els protozous o elsbacteris, organismes microscòpics); si en tenen més, són pluricel·lulars. En aquests últims, el nombre de cèl·lules és variable: va d'alguns centenars, com en alguns nematodes, a centenars de bilions (1014),com en el cas de l'ésser humà. Les cèl·lules solen tenir una mida de 10 µm i una massa d'1 ng, tot i que n'hi ha de molt més grans.
La teoria cel·lular, proposada el 1839 per Matthias Jakob Schleideni Theodor Schwann, postula que tots els organismes es componen de cèl·lules, i que totes les cèl·lules deriven d'altres precedents. Així, doncs, totes les funcions vitals provenen de la maquinàriacel·lular i de la interacció entre cèl·lules adjacents; a més, la conservació de la informació genètica, base de l'herència a l'ADN que vol dir àcid desoxiribonucleic permet transmetre-la de generacióen generació.
L'aparició del primer organisme vivent a la Terra se sol associar al naixement de la primera cèl·lula. Tot i que existeixen moltes hipòtesis sobre com passà, generalment es diu que elprocés s'inicià gràcies a la transformació de molècules inorgàniques en orgàniques en unes condicions ambientals adients; després d'això, aquestes biomolècules s'associaren, creant entitats complexescapaces d'autoreplicar-se. Existeixen proves fòssils de possibles estructures cel·lulars en roques datades d'entre fa 4.000 i 3.500 milions d'anys.[3][4] Les proves de la presència de vida basades endesviacions de proporcions isotòpiques són anteriors, com s'ha observat en material del cinturó supracortical d'Isua, de fa 3.850 milions d'anys.[5][4]
Existeixen dos grans tipus de cèl·lula: les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La cèl.lula
  • les cel.lules
  • Les cèl.lules mare
  • La cel.lula
  • CEL.LULES
  • La cèl.lula
  • els elements i la cél.lula
  • la seleccio artificial i les cel.lules mare

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS