La Casa Cantonera

Páginas: 5 (1005 palabras) Publicado: 17 de diciembre de 2012
FITXA DE LECTURA
1. Fitxa tècnica del llibre:
- Autor/a: Sílvia Alcàntara
- Títol de llibre: la casa cantonera
- Editorial: Miramanda
- Col·lecció: Edicions de 1984
- Edició, any i lloc: primera edició, febrer 2011
- Nombre de pàgines: 140
2. Fes un breu resum de l'argument.
Després de la mort de la Vicenta les seves dues filles han de tornar alpoble i a la casa on vivien per repartir-se les poques pertinences que els hi queden de la seva mare. Fa més de vint anys que no es veuen, després de que Irene marxés de casa de forma inesperada i misteriosa. La Roseta, una veïna de tota la vida és l’encarregada de donar els pocs objectes que quedaven en aquella vella casa plena de records.
A partir dels objectes se’ns explica tota l’historiad’aquella família i tot el que va passar perquè la mare acabes sola i trastocada. La Irene ens explica tots els seus records i la Roseta li dona explicacions a moltes coses que ella desconeixia i que la ajuden a entendre moltes coses que van passar. Ens parlen del suïcidi del pare, de que sempre portava a pescar a la Irene, però mai la Marina. També ens expliquen la relació amorosa entre el Lluís i laIrene, els gelós entre les dues germanes i les aventures en aquell cobert entre la mare i el Gregori.
En el final de l’obra sabem que la filla gran també mantenia una relació amb en Gregori i que quan el pare ho va descobrir això el va portar al suïcidi, també entenem que Marina és filla d’en Gregori per les seves semblances físiques i la aventura que mantenien la mare i ell. La Irene desprésde la mort del Gregori va fugir a Barcelona embarassada i allà coneix un home que la salva i amb el qual es casa més tard. Gràcies a la Roseta i els objectes, moltes coses que van passar prenen significat i la Irene entén perquè el pare és va suïcidar.

3. Sintetitza en una frase la idea que l’autor/a pretén transmetre a través de l’obra (tema).
La filla va fer els mateixos errors que la sevamare, i com tots aquests secrets i errors van acabar amb la família i la felicitat de les persones que la formaven.

4. Estructura: aspecte formal i de contingut.
L’obra està formada per 14 capítols i un epíleg.
En l’aspecte de contingut podríem estructurar l’obra de la forma tradicional amb una introducció quan les filles arriben a la casa i se’ns explica la mort de la Vicenta i es produeixel retrobament entre les germanes que fa vint anys que no és veuen , la Vicenta i en Lluís, en la segona part o desenvolupament, la Vicenta i la Irene ens van explicant de manera saltejada diferents records i coses que van passar en aquella casa i entre els membres d’aquella família i en la part final, tots aquests records prenen sentit i tant nosaltres com la Irene entenem tot el que va passar illiguem caps.
5. Punt de vista i narrador. Temps i espai.
El narrador és extern omniscient en 3a persona. L’espai es situa en un petit poblet a una hora i mitja de Barcelona, principalment en la casa de la família i el temps jo el situaria en el segle XX potser entre els anys 60-50 quan parla del passat i en els anys 70 o 80 quan es refereixen al present en la obra.

6. Quin personatge del'obra destacaries?
La Vicenta, crec que aquest personatge sense ser directament protagonista és molt important en el transcurs de la història, és una persona bondadosa i amable que sempre va cuidar de la família i fins i tot després de la mort de la Vicenta ho continua fent. Sempre va saber els secrets de tota la família, però sempre va callar i és la clau per entendre tot el que va passar enaquella casa i el perquè de la fugida de la Irene o el suïcidi del pare.

7. Escriu la frase o el fragment del llibre que t'hagi cridat l'atenció (un pensament, un diàleg, una asseveració, una descripció,...). Justifica-ho.

8. Redacta un altre final.
La Irene decideix mudar-se al poble on va viure de petita per poder esmentar els seus errors del passat i estar al costat de la Vicenta que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Casa de casar
  • Un Caso Muy Caso
  • caso caso
  • Casos
  • Casa
  • Caso
  • La Casa
  • Caso

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS