La caseïna de la llet

Páginas: 4 (822 palabras) Publicado: 13 de abril de 2013














LA CASEÏNA DE LA LLET





















Objectiu

Obtenir la caseïna de la llet i separar-la d’una mescla heterogènia per filtració.·Informació
La llet és un aliment molt complet que conté sucres (lactosa), greixos, proteïnes, vitamines i molts minerals (calci i fòsfor) encara que el 85% de la llet és aigua.
Les proteïnes de la llet espoden classificar en tres tipus: caseïna, lactoalbúmina i lactoglobulina però la més abundant és la caseïna que representa el 75% del total de proteïnes.
Les caseïnes són heteroproteïnes portadoresdel grup fosfat, de calci i d’una petita quantitat de magnesi i àcid cítric. Les proteïnes són macromolècules formades pe la unió d’un mínim de 80 o 100 aminoàcids. Aquests són les unitatsestructurals de totes les proteïnes i n’hi ha 20 tipus diferents.

Amb la caseïna de la llet es van fabricats uns plàstics molt importants principis del segle XX,. Encara que la caseïna es modela fàcilmentescalfant-la és necessari endurir-la empapant-la en formalina (solució al 5% de formaldehid en aigua) durant vàries hores per obtenir un material apte per a la fabricació a màquina d’objectes. Lacaseïnaes pot polir mecànicament amb abrasius o químicament. El material es pot acolorir ja que agafa fàcilment un tint superficial. Aquest plàstic va ser àmpliament usat per fabricar botons i sivelles decinturó i se l’anomenava “banya artificial” . També es va fer servir per fabricar plomes estilogràfiques, barrilets de llapis, carcasses de ràdio ...
Des de 1945, amb l’arribada de plàstics nous, elseu ús va anar disminuint gradualment. Avui en dia es fabriquen encara botons de caseïna per a firmes especialitzades i d’alta costura.

També amb caseïna es produeixen coles d’enganxar molt fortes ique no són tòxiques. Es pot obtenir una cola pastosa que permet tapar forats o més fluïda.

Un altre ús que ha tingut la caseïna ha estat la preparació de pintures. Els egipcis ja l’utilitzaven...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Caseina
  • caseina
  • Caseïna
  • Caseína
  • Caseina
  • Caseina
  • Caseïna
  • Caseína

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS