La catalunya medieval

Páginas: 26 (6398 palabras) Publicado: 9 de febrero de 2015
Treball de recerca de la catalunya medieval:

AUTORS:

DATA: 20/01/2015
CURS: 1 Batxillerat C
PROFESSORA: Montserrat























ÍNDEX:
1:LA CATALUNYA FEUDAL (3)
a)El naixement de Catalunya: La Marca Hispànica (3)
b) Guifré el Pilòs(4)
c)El feudalisme(6)
2: ELS PRIMERS TEXTOS EN LLENGUA CATALANA(8)
a) Orígens de la llengua(8)
b) Què és el catalàpreliterari?(9)
c) Primers textos en llengua catalana(10)
3: LA LÍRICA TROVADORESCA(11)
a)L’amor cortès(11)
b)El trobador i el joglar(11)
c)Els gèneres(!3)
d)Els trobadors catalans(14)
4:RAMON LLULL: (15)
a)Vida i objectius(15)
b)El pensament (15)
c)La llengua (16)
d)L’obra (16)
e)Transcendència de l’obra(17)
5: AVALUACIÓ PERSONAL: (18)



1.0 La Catalunya medievals:
1A)Elnaixement de Catalunya: La Marca Hispànica
Per parlar de Marca Hispànica, primer ens hem de remuntar a temps de Carlemany, el primer emperador del sacre imperial, on la seva gran expansió militar es va aconseguir batallant amb els països que feien frontera amb el seu regne. Va lluitar molt amb els saxons fins absorbir el seu regne, i també amb els musulmans del sud de França, els llombards d’Itàlia iamb els àvars (Els que habitaven les regions d’Àustria i Hongria).
És cert que sempre va estar preocupat amb el flanc sud musulmà, l’inquietava massa. No obstant tenia unes fronteres naturals que separaven les terres gal·les de les hispàniques, els Pirineus.
L’any 711 els musulmans havien conquerir el regne visigot ocupant tota la península ibèrica i arribaren a penetrar en territori gal,concretament a la província de Septimania, passant pels Pirineus (l’any 720). Carles Martell va ser el gran obstacle que els musulmans no s’havien trobat a la península, un líder de talla i un poble resolt, i va ser l’any 732 que els musulmans foren derrotats decisivament a la batalla de Poitiers.
Si bé amb aquesta batalla es va posar fi a l’expansió musulmana, es van requerir de més anys perexpulsar-los del sud-est de França. No obstant, la proximitat dels musulmans amb l’imperi de Carlemany no deixava tranquil al sobirà, amb la qual cosa va decidir ampliar les seves fronteres a l’altre costat dels Pirineus per evitar futures invasions sobtades. El riu Ebre podria ser establert com frontera natural de l’imperi Carolingi, i ben vigilat, podria ser la solució al problema musulmà del sud delseu imperi franc. Molts “valís” del “Califat” del regne de Còrdova li van oferir submissió a Carlemany, com va ser el cas de Sulayman de Barcelona, Husayn de Saragossa o Abu Taur de Osca. Molts d’ells oferien a Carlemany una aliança contra el califat de Còrdova i la seva posterior submissió al sobirà gal. Per on passava Carlemany, arrasava amb tot allò que s’interposés en la seva missió.
La posiciódels musulmans i bascs era immillorable un cop traspassat el riu Ebre, i aprofitant les avantatges del terreny, van aniquilar la reraguarda de l’exèrcit de Carlemany (El que fou immortalitzat en el poema de: “El cantar de Roldán”).
La missió reconqueridora de Carlemany semblava perduda al sud del seu imperi, i a pesar d’haver sigut una campanya molt costosa i amb pocs fruits, Carlemany encaraveia perill en el focus musulmà i va decidir doblar els esforços i portar-ne encara més tropes, sense distreure’s d’altres fronts europeus.
L’imperi de Carlemany va anar de mica en mica prenent territoris del nord-est de la península. Quan les fronteres van estar el suficientment segures o amb un cert grau de relativa tranquil·litat, es va procedir a la reorganització de les forces franques de lazona. Es van crear una sèrie de comptats al llarg del que s’anomenà com “Marca hispànica”, com per exemple el de Cerdanya, Barcelona, Girona, Pamplona, Rosselló...
La màxima expansió dels francs en la zona catalana va arribar amb l’expedició del fill de Carlemany, Pipí el Breu, que va realitzar en el Nord-est de la península. Va arribar fins a Tortosa l’ 801.
Aquestos territoris eren agrupats...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Història Medieval de Catalunya
  • catalunya
  • Catalunya
  • Catalunya
  • Medieval
  • Medieval
  • Medieval
  • Medieval

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS