La catapulta

Páginas: 12 (2957 palabras) Publicado: 30 de mayo de 2010
TR.BIBLIOGRÀFIC
“La Catapulta”
[pic]

ÍNDEX TR. BIBLIOGRÀFIC

1.Introducció pàg.3
2.L’Inventor De La Catapulta pàg.5
3.Història De La Catapulta pàg.7
4.Classes De Catapultes pàg.9
5.Tipus De Catapultes Al Llarg Del Temps pàg.11
6.Fets Relacionats Amb La Catapulta pàg.18
7.Conclusió pàg.21
8.Bibliografia pàg.21

1.INTRODUCCIÓ
Una catapultaés un dispositiu utilitzat per llançar o tirar un projectil a una gran distància sense l'ajuda d'explosius, especialment els tipus de dispositius diferents de màquines de setge antiga i medieval. Malgrat la catapulta s'ha utilitzat des de temps antics, ha demostrat ser un dels mecanismes més eficaços durant la guerra. La paraula 'catapulta' ve de les dues paraules gregues "kata" (cap avall) i"pultos" (un petit escut circular de batalla). Katapultos va ser portat a significar "escut perforador”.
Es creu que la catapulta va ser desenvolupada al voltant de l'any 400 aC. a la ciutat grega de Siracusa, per enginyers i artesans en el regnat de Dionysius Primer. Les catapultes s'esmenten a Atenes entre els anys 360 i 350 aC. Ja en el 330 s'entrenaven als homes joves rutinàriament en el seu ús.Durant aquests anys, l'artilleria sembla haver estat considerada com a arma defensiva. Finalment apareixen a les mans d'un agressor l'any 340 aC. quan Philip de Macedònia va assaltar Perinthus.
La catapulta va ser creada principalment per enderrocar muralles enemigues i prendre per assalt dels castells. Es diu que els primers a utilitzar-la amb aquesta finalitat van ser els grecs, encara que ésdiscutible. Les catapultes són armes de setge que van ser utilitzades en les guerres i conflictes de l'edat mitjana. Les primeres catapultes eren usades a distàncies llarguíssimes, el que feia molt difícil la seva construcció i posterior ús. Això va obligar els creadors i enginyers a treballar en la seva forma, pes, mida, disseny i mobilitat, ja que eren armes necessàries en els grans combats.D'aquesta manera es va aconseguir obtenir una catapulta més lleugera, més fàcil de manejar i traslladar, fent-se partícips de les batalles.

[pic]

Catapulta Romana del S. V

2.L’INVENTOR DE LA CATAPULTA
Arquímedes, va néixer a Siracusa, Sicília, encara que es va educar a Alexandria (Egipte). Es va anticipar a molts dels descobriments de la ciència moderna, a les matemàtiques pures. Arquimedesera cosí del rei Hieró II del qual va ser conseller i responsable de la defensa de la ciutat. L'afany del rei Hieron era la construcció d'una gran flota i va fer construir el Syrakosa, la major nau de la seva època, que en el moment de la seva avarada va quedar embarrancat. Arquimedes amb ajuda de politges compostes ajudades per palanques apuntalades al casc va aconseguir aixecar a la superfíciedavant la fascinació del rei Hieron. Va ser capaç de demostrar que el volum d'una esfera és dos terços del volum del cilindre que la circumscriu. A més, en mecànica, va definir la llei de la palanca i és reconegut com l'inventor de la politja composta. A Egipte va inventar el 'cargol sense fi' per elevar l'aigua de nivell. Famós pel descobriment de la llei de la hidrostàtica, també anomenat principid'Arquímedes, que estableix que tot cos submergit en un fluid experimenta una pèrdua de pes igual al pes del volum del fluid que desallotja. Es diu que aquest descobriment el va fer mentre es banyava, en comprovar com l'aigua es desplaçava i es desbordava. La major part de la vida d'Arquimedes transcórrer a Sicília, a Siracusa i els seus voltants, i la va dedicar a la investigació i elsexperiments. Durant la conquesta romana de Sicília es va posar a disposició de les autoritats de la ciutat i molts dels seus instruments mecànics es van utilitzar en la defensa de Siracusa. Entre la maquinària de guerra destaquen els seus invents de la catapulta i un sistema de miralls que s'incendiava les embarcacions enemigues al enfocar amb els raigs del sol.
Quan Siracusa va ser conquerida durant la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catapulta
  • catapulta
  • Catapulta
  • Catapulta
  • catapulta
  • Catapultas
  • Catapulta
  • La Catapulta

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS