Poesia Tràgica

Páginas: 5 (1247 palabras) Publicado: 5 de abril de 2014


Poesia Tràgica
Entenem com a tragèdia l’obra dramàtica que representa una acció seriosa i en la qual el protagonista és conduït per una passió o per la fatalitat cap a un final funest.
Les seves característiques són:
Conflicte : És el concepte que resumeix millor què era la tragèdia clàssica. Tota tragèdia grega es mou al voltant d’un conflicte, entre homes o entre homes i déus
Sagrat: la tragèdia no va perdre mai el seu caràcter religiós i col·lectiu. Les obres recordaven mites antics i amb ells tractaven el tema de les relacions entre homes i déus.
Sofriment : Tot conflicte tràgic comporta una dosi de patiment (d’origen humà o diví) als personatges centrals. Aquest patiment es resol al final en un desenllaç tràgic. .

Les tragèdies clàssiques s’estructuraven endiverses parts:
Pròleg ( πρόλογος ) : era introducció en la qual s’exposaven breument els fets i es presentaven els personatges.
Pàrode ( πάροδος ) : era la primera entrada d’un actor per un lateral.
Episodi ( ἐπεισόδιον ) : era cada una de les parts entre les entrades del cor, en les quals tenia lloc un diàleg entre els actors. S’assemblava molt als actes del drames moderns.
Estàsim ( στάσιμον ): servien d’enllaç entre els diferents episodis. En ells el cor cantava i dansava a l’orquestra mentre els actors es preparaven fora de l’escena pel següent episodi.
Èxode ( ἔξοδος ) : era la sortida d’escena del cor i el final de la peça, després de l’últim estasim.





ÈSQUIL
Vida: Va néixer al 525 aC i en les Guerres Mèdiques va combatre contra els perses a les batalles de Marató ide Salamina. Va escriure la primera tragèdia als 25 anys i el 484 aC va obtenir la seva primera victòria. Va morir el 456 aC a Sicília on s’havia retirat.
Obra: Èsquil va escriure un total de 80 obres, agrupades en tetralogies (tres tragèdies sobre un mateix tema més un drama satíric), però només una trilogia ha sobreviscut sencera.
Obres importants :
Prometeu encadenat : El tità Prometeu ésencadenat a una roca i torturat per una àguila per ordre de Zeus perquè havia robat el foc als déus i l’havia entregat els homes. El tità és presentat com un benefactor de la humanitat que pateix el seu amor als homes.
El set contra Tebes : Els fills d’Èdip lluiten pel tron de Tebes. Polinices ataca Tebes amb un exèrcit de guerrers estrangers. Etèocles, que l’han fet fora del tron, defensa laciutat. Ambdós moren en un combat un a mans de l’altre.
L'Orestea: és l'única trilogia del teatre grec que s'ha conservat sencera. S'hi representen l'assassinat del rei Agamèmnon de Micenes i la venjança del seu fill Orestes.
Les tres obres són:
Agamèmnon: El rei torna de la guerra de Troia però és mort per la seva esposa Clitemnestra i l'amant d'ella, Egist.
Coèfors: Orestes, fill d‘Agamèmnon, torna a Micenes després d'haver estat amagat durant anys. És rebut per la seva germana Electra i junts maten Clitemnestra i Egist.
Les Eumènides: Orestes és turmentat per les Erínies. Arriba a Atenes on és jutjat per l'Areòpag i la deessa Atena i és declarat innocent.
Estil
Va introduir un segon actor (abans només hi havia un actor que dialogava amb el cor), cosa que li va permetredesenvolupar millor el diàleg i l’acció.
L’acció és sempre molt senzilla (sense sorpreses ni girs bruscos) i es desenvolupa al llarg d’una trilogia sencera.
El tema central de totes és la justícia divina i el càstig que hom pateix en infringir-la. Al final de cada trilogia els homes aprenen que tota circumstància és fruit de la voluntat de Zeus, que vigila l’ordre universal de les coses.SÒFOCLES
Vida : Va néixer el 497 aC en una rica família atenesa. Ja adult va participar activament en la vida pública de la ciutat en càrrecs polítics i religiosos, i va ser respectat pels seus conciutadans. Va morir el 404 aC, poc abans d’acabar la Guerra del Peloponès.
Obres : Va escriure 130 tragèdies de les quals se’n conserven set. A diferència d ’Èsquil, no les va ordenar per tetralogies....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Poesia Tragica
  • tragica
  • La cosmovisión trágica en la poesía, el modernismo, la generación del ’98 y ’27
  • categorias de lo tragico lo tragico
  • Poesía "La Poesía
  • Poesias
  • Poesia
  • poesia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS