La criptografia (català)

Páginas: 7 (1555 palabras) Publicado: 7 de noviembre de 2013

2. LA CRIPTOGRAFIA
2.1. Què és?
La criptografia és la tècnica que protegeix documents i dades. Funciona a través de la utilització de xifres o codis per escriure alguna cosa secreta en documents i dades confidencials. Per tant, un dels objectius de la criptografia (apart de la confidencialitat) és la integritat, és a dir, que garanteix la completesa del missatge. Ara mateix la criptografiaés molt important al nostre món, ja que ciències com les matemàtiques o la informàtica utilitzen molt la criptografia. La paraula criptografia prové de les paraules gregues "criptos" (ocult) i "grafos" (escriptura).
La criptologia es complementa amb el criptoanàlisi, que és la tècnica que consisteix en desxifrar textos xifrats. En paraules mes tècniques, el criptoanàlisi és la ciència oposada ala criptografia.

2.2. Història

La història de la criptografia és llarga i abundant. Les primeres civilitzacions ja feien servir missatges encriptats, per evitar que fos descobert si cau en mans no desitjades. Feien servir el mètode “Escítala”. Consistia en que cada participant del missatge tenia dues vares del mateix gruix. Per enviar un missatge s'enrotllava una cinta de manera espiral aun dels bastons i s'escrivia el missatge longitudinalment, de manera que en cada volta de cinta aparegués una lletra de cada vegada. Un cop escrit el missatge, es desenrotllava la cinta i s'enviava al receptor, que només havia de enrotllar a la vara bessona per llegir el missatge original.
Durant la segona guerra mundial, la major part dels missatges s’enviaven per ràdio, amb la desavantatgeque si algun enemic disposava de un receptor i posava la freqüència correcte podria descobrir el missatge fàcilment, així que els alemanys van crear la que seria la màquina més famosa de la història: La màquina Enigma, on uns rotors canviaven unes lletres per altres.
Un altre fet històric on la criptografia va tenir un paper decisiu va ser amb el cas de Maria Stuart, la reina d’Escòcia.
A causade les moltes conspiracions del moment, es va decidir crear una policia secreta. El Sr. Walsingham va crear un grup de gent qui desxifrava missatges , i gràcies a ells es va poder desxifrar un missatge on Don Juan d’Àustria pretenia conquistar Anglaterra. Però el seu objectiu no estava complert, ja que volia demostrar que algú planejava assassinar la seva cosina, Isabel I. I ho va aconseguir.Maria Stuart va enviar missatges xifrats on li proposaven l’assassinat de Isabel I. Walsingham ho va aconseguir desxifrar, i quan va contestar afirmant que ho faria, va ser acusada de traïció i decapitada al 1587.

2.3. Branques de la criptografia

La criptografia té dos grans branques: la transposició i la substitució.
La transposició és un mètode molt senzill. Consisteix en reordenar dadesper tal de fer-les inintel·ligibles per ningú qui no tingui la clau. S’intercanvien les posicions de les lletres seguint algun esquema. Un de molt senzill i fàcil és invertir les lletres de la paraula (per exemple, si fos “tinc molta gana” quedaria “cnit atlom anag”). Hi han tres tipus de transposició:
Transposició per grups: les lletres del text es reordenen seguint un sistema regular.D’aquesta manera, es canvia l’ordre de les unitats.
Transposició per sèries: el text s’ordena com una cadena de submissatges.
Transposició per columnes: el text es posa horitzontalment en un bloc columnes i es llegeix verticalment per files.
La substitució consisteix en substituir les lletres d’una paraula o d’un text seguint un criteri. Hi han diferents tipus de substitució:
Substitució monoalfabètica: consisteix en substituir les lletres del text per una altra de l’abecedari. Per exemple, posant la següent lletra corresponent de l’abecedari, “Tinc gana” quedaria “Ujod hbob”.
Substitució poli alfabètica: consisteix en utilitzar xifrats mono alfabètics que es poden reutilitzar.
Substitució homòfona: consisteix en que les lletres del text correspongui a un altre grup de caràcters....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Criptografia
  • Criptografia
  • La Criptografia
  • criptografia
  • Criptografia
  • Criptografia
  • Criptografia
  • criptografia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS