La crisi de l'Antic Règim

Páginas: 8 (1807 palabras) Publicado: 20 de diciembre de 2014
LA CRISI DE L’ANTIC RÈGIM (1808-1833)
http://www.rosaisabelgari.com/arxius/crisi_ant_regim.pdf
LA CRISI DEL REGNAT DE CARLES IV
El rei Carles IV va pujar al tron espanyol l’any 1788 després de que morís el seu pare, Carles III. L’impacte de la revolució francesa entre d’altres causes van posar en manifest la incapacitat dels governs borbònics i van obrir les portes a la crisi del’absolutisme.
Guerres amb França: Guerra Gran (1793-1795)
Carles IV va tancar les fronteres amb França i l’execució del monarca francès, Lluís XVI, va portar a Carles IV a declarar la guerra amb frança que va afectar sobretot a Catalunya i el País Basc.
L’any 1792 va nomenar primer ministre Manuel Godoy.
La derrota de les tropes espanyoles va ser contundent i la pau de basilea va comportar lasubordinació d’Espanya als interessos de França. L’aliança amb França va derivar en un conflicte amb la Gran Bretanya, que volia mantenir domini marítim.
Batalla de Trafalgar: significa la destrucció de la tropa espanyola.
Per superar la crisi que va significar aquest desastre naval, Godoy va augmentar les contribucions i les reformes com la desamortització i la venda de béns eclesiàstics.
La situacióva empitjorar quan el 1807 Godoy va firmar el Tractat de Fontainebleau amb Napoleó que deixava pas a l’entrada dels francesos a Espanya per atacar Portugal, que estava aliat amb Gran Bretanya.
Malgrat que els francesos eren acceptats, hi havia un poble irritat, i una por que els francesos acabessin invaïnt tot Espanya, juntament amb un Carles IV i Godoy que havien decidit retirar-se a Aranjuez,van fer esclatar:
Motí d’Aranjuez: va ser una revolta que pretenia la destitució de Godoy i l’abdicació de Carles IV en el seu fill Ferran VII. Van aconseguir els seus objectius, però Carles IV va demanar ajuda a Napoleó per recuperar el seu tron.
LA MONARQUIA DE JOSEP BONAPARTE
Napoleó (Germà de Josep Bonaparte) va convocar a Carles IV i Ferran VII a Baiona on tots dos van abdicar senseresistència i Napoleó va nomenar rei al seu germà.
Josep Bonaparte pretenia liquidar l’Antic Règim i abolir el règim senyorial i també desamortitzar les terres de l’Església. No va tenir molt suport. I el poble pensava que el nou govern era il·legítim i basat en el poder de les armes.
LA GUERRA DEL FRANCÈS
Les causes eren les abdicacions a Baiona i el pas al tron de Josep I Bonaparte.
L’inici :les tropes franceses entren a Barcelona i aconsegueixen el control de la ciutat – ocupen el castell de Sant Ferran de Figueres.
La població va crear juntes de defensa i d’armament que reaccionaven davant del buit de poder creat per les abdicacions de Baiona. Aquestes juntes estaven dirigides als pobles partidaris de Ferran VII.
Junta de Catalunya. Una de les 18 que es van crear en tot el país ies va crear per coordinar les actuacions. Van declarar la guerra a Napoleó i van demanar suport a Gran Bretanya.
Junta Suprema Central. Representants que van enviar les juntes a Aranjuez per tal de coordinar la lluita i dirigir el país.
Evolució del conflicte:
Napoleó pensava que seria una invasió fàcil i ràpida però va canviar quan Girona, Saragossa i Tarragona van presentar resistència.Primer èxit: al Bruc. (qui)
Poc després Espanya aconsegueix la victòria a Bailén.
Al mes de novembre Napoleó es desplaça a Espanya amb un exèrcit de 250 000 homes per contradefensar-se.
Des de la tardor l’exèrcit espanyol no va poder oposar-se a l’avanç de les tropes franceses. Es per això que la resistència espanyola davant de la invasió es feia a partir de guerrilles que sotmetien a l’exèrcitfrancès a una pressió i desgast permanents.
Annexió de Catalunya:
Annexió a l’Imperi l’any 1812: es creen quatre departaments: Ter, Segre, Montserrat i el de les boques de l’Ebre.
Reformes econòmiques i jurídiques.
Resistència popular.
General Wellington. Amb la seva ajuda, les forces espanyoles van aconseguir la victòria a Los Arapiles (Salamanca).
Josep I va abandonar Madrid i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La crisi de l'Antic Regim
  • La crisi de l’antic règim a espanya (xix)
  • Activitat programa de radio crisi de l'antic règim
  • La Crisi De L'Àntic Règim
  • Crisi de l'antic règim
  • Crisi de l'àntic regim
  • La Crisi De l'Antic Regim
  • L'Antic Regim

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS