3.1. Test de Cooper
3.2. Test Course-Navette

4. Beneficis del treball de resistència

1.La cursa de llargadistancia

La cursa de llarga distància o de fons és un tipus de proba d’atletisme que engloba les carreres a peu de major distància; anant dels 5000m als 42km d’una marató. També existeixen les ultramaratons que són qualsevol tipus de cursa a peu amb un recorregut superior als 42,195km de la marató tradicional. Las distàncies més comunes en les ultramaratons són 50km, 50milles, 100km i 100milles;també existeixen curses de més distàncies i temps que inclouen les curses de 24h, de 1.000km o fins i tot més, com la cursa més llarga del món de 3.100milles que es realitza cada any a la ciutat de Nova York.

Les curses de llarga distància més populars són les de 5.000m, 10.000m i la marató per la seva presència als Jocs Olímpics. D’aquesta manera, moltes capitals nacionals tenen la seva pròpiamarató, sent la més famosa la de Nova York amb uns 35.000 inscrits anuals.
Aquestes curses, per completar-les, tot i no requerir un entrenament excessivament dur ha d’estar enfocat en la resistència del corredor.

Els atletes històricament més famosos en les curses de fons podrien ser, entre altres molts:
_Paavo Nurmi, “el finlandès volador”, que va guanyar el 1.500 i el 5.000 als JJOO de París1924.

_Emil Zátopek, “la locomotora humana”, guanyador en el 5.000, 10.000 i la Marató dels JJOO de Helsinki 1952.

_Hicham El Guerrouj, guanyador del 1.500 i el 5.000 dels JJOO d’Atenes 2004.

_Haile Gebrsealassie, doble campió olímpic i quàdruple campió del món en els 10.000m, a més va batre més de 25 rècords en 5.000m, 10.000m, mitja marató i marató.

_Kenenisa Bekele, doble campióolímpic en els 10.000m i un en els 5.000m i també té les plusmarques mundials dels 5.000m i 10.000m.

Els 10.000 metres llisos, són una proba de fons de l’actual atletisme que va debutar per primer cop en els JJOO d’Estocolm el 1912 per la categoria masculina i en els JJOO de LA el 1984 per a la femenina. En els Campionats mundialsd’atletisme han format part del programa de curses en totes les ocasions excepte en la modalitat femenina de la primera edició celebrada a Hèlsinki el 1983.

Actualment, aquesta modalitat de cursa és una de les més populars per dos factors de pes, entre d’altres. És una bona distància per a iniciar-se en el món de la llarga distància gràcies a que tot i requerir un bon entrenament previ no es necessari quesigui especialment dur i a part, molts corredors ja experimentat utilitzen aquestes curses com a entrenaments per a altres més dures i de més llarga distància.

També hi ha molts atletes professionals especialitzats en aquest recorregut, els rècords mundials són; en categoria masculina, 26’ 17’’53’’’ (Kenenisa Bekele) i en categoria femenina, 29’31’’78’’’ (Junxia Wang).

1.2. La maratóLa marató és la prova atlètica de resistència de llarga distància més popular actualment. Té categoria olímpica i consisteix en córrer una distància de 42.195 metres. Forma part del programa olímpic en categoria masculina des del 1896, i el 1984 es va incorporar a la categoria femenina.

L’origen de la marató es troba en el mite sobre la gesta del soldat grec Filípides, qui l’any 490a.C.hauria mort de fatiga després d’haver recorregut uns 37km des de Marató fins a Atenes per anunciar la victòria sobre l’exèrcit persa. En honor a aquesta fita es va crear una competició amb el nom de “marató”, que va ser influïda als JJOO d’Atenes el 1896 inaugurats pel Baró Pierre de Coubertin.

Els 42,195m pels que avui dia coneixem la Marató daten del 1908, quan es van celebrar els JJOO de...