La dama duende

Páginas: 11 (2631 palabras) Publicado: 7 de mayo de 2011
La dama duende
Pedro Calderón de la Barca
per Víctor Vela Salgado

L’idea principal de l’obra és que creure en supersticions populars és absurd i cal refiar-se dels sentits propis, i així d’aquesta manera, evitar errors.

L’obra comença amb Dª Ángela, una vídua jove, que surt de casa d’amagat dels seus germans tapada per tal de no ser reconeguda. Dª Ángela és una dona atrevida que surt decasa encara en període de dol per tal de parlar amb altres homes. D Luis, germà de la vídua, s’adona que hi ha una dona que parla entretinguda i que només arribar ell calla, i per això decideix seguir-la. Just en aquest moment, D Manuel i Cosme, que venen a Madrid pel bateig del fill del rei Felip IV, entren a escena, i Dª Ángela demana ajuda a D Manuel per evitar que D Luis l’atrapi. Cosme entretéD Luis, i aquest, molest, desafia D Manuel, i ambdós acaben barallant-se. Aleshores arriba D Juan, germà de Dª Ángela i D Luis, i reconeix D Manuel com l’hoste que esperen, a qui D Juan devia l’haver-li salvat la vida en una guerra.
Els dos germans s’emporten a D Manuel i a Cosme, criat del primer, a casa, i tracten que no arribi a saber de l’existència de la germana vídua. A l’habitació de DManuel, hi ha dues portes, i una la cobreixen amb una vitrina de paret per segellar el passadís que comunica la seva habitació amb la de D Ánbela. D Luis aleshores va a queixar-se a Dª Ángela sobre la dona que anava tapada.
Isabel, criada de Dª Angela, dóna a aquesta la idea de passar a la cambra de D Manuel a través del passadís que dóna a la vitrina. Dª Ángela és una dona curiosa a qui l’honorimporta poc i accepta la idea. Allà les dues registren les maletes de D Manuel i li’n deixen una carta. Cosme, el criat de D Manuel, és molt supersticiós i pensa que el desordre i la carta són obra d’algun follet, mentre que l’amo pensa de manera racional i dóna explicacions lògiques al succés, no acceptant la idea que hi hagi cap fantasma. Ell pensa que “la Dama Duende” és la dama de D Luis, quepot amb facilitat entrar a la seva habitació.
Isabel visita la vitrina, però la llum està apagada i no hi veu res. Cosme es troba amb una espelma encesa. De sobte arriba D Manuel i atrapa a Isabel, però aquesta aconsegueix escapar i el deixa abraçant roba blanca Després d’això Dª Ángela creu que D Manuel ja ha marxat cap a El Escorial, però Cosme ha oblidat alguns papers importants i han de tornarenrere, cosa que fa que trobin a Dª Ángela, o “la Dama Duende”. Ells veuen a Dª Ángela i aquesta és la única vegada en tota l’obra que D Manuel admet que el que passa té alguna cosa de sobrenatural.
Ara Dª Ángela vol una cita amb D Manuel per veure’l en persona. Dª Beatriz ha estat passant temps amb Dª Ángela per ordre del pare de la primera, que vol evitar que es vegi amb l’home que la va veureal carrer, sense saber que aquest no és altre que D Juan, el germà de Dª Ángela. Dª Beatriz diu a Dª Ángela que el seu pla és un disbarat i que res no es pot treure d’una argúcia tan gran, però tot i això es vol quedar per presenciar l’engany. Aleshores Dª Ángela diu als seus germans que Dª Beatriz ja ha marxat, per que si ella és a casa, els dos germans es quedaran a casa per cuidar de les dames.A més D Luis sent part de la conversa, i creu que planegen que Dª Beatriz i D Juan es vegin a soles a la casa.
Les dones de l’obra decoren luxosament la cambra de Dª ángela per que D Manuel es confongui i pensi que és una altra casa durant la cita. La primera interrupció la fa D Juan, i Isabel porta a D Manuel a la seva cambra a través de la vitrina de paret. La cambra de D Manuel està a lesfosques i hi entra Cosme, qui troba a D Manuel i els dos es sorprenen. Després que D Juan marxa a casa de Dª Beatriz, Isabel va a buscar a D Manuel, però per error agafa a Dosme, i el porta a la habitació de Dª Ángela.
La segona interrupció la fa D Luis i novament Isabel surt i s’emporta amb ella a Cosme. Els dos criats fan soroll al passadís secret i D Luis entra a la cambra de D Manuel, amb la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la dama duende
  • La dama duende
  • LA DAMA DUENDE
  • la dama duende
  • La dama duende
  • La Dama Duende
  • Introduccion la dama duende
  • La dama duende

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS