La Direcció Estratègica

Páginas: 13 (3143 palabras) Publicado: 20 de octubre de 2011
LA DIRECCIÓ ESTRATÈGICA

La direcció de l’empresa (és a dir, la presa de decisions funcionals i estratègiques), és una tasca imprescindible perquè l’empresa pugui obtenir beneficis i es desenvolupi en un entorn global i competitiu. L’activitat principal del directiu d’empresa és conduir, guiar i orientar la resta del personal que hi treballa, de manera que actuï coordinadament fins a arribar aun objectiu comú: la maximització del valor de l’empresa.

Per tant, dirigir una empresa és decidir sobre aquesta. Bàsicament, la tasca de la direcció consisteix a prendre decisions i resoldre problemes amb conseqüències a curt i llarg termini.
• Les decisions amb implicacions a curt termini tracten la resolució dels problemes del dia a dia de l’empresa i normalment es prenen en els nivellsjeràrquics més baixos de l’empresa.
• Les decisions amb implicacions a llarg termini, són preses en els nivells directius superiors i presenten unes gran implicacions estratègiques per a tota l’empresa en el seu conjunt, amb fortes repercussions a llarg termini.

La direcció estratègica de l’empresa consisteix en uns procediments que expliquen com l’alta administració pren les decisions del’empresa que tindran fortes conseqüències per a aquesta a llarg termini.

ESTRATÈGIA EMPRESARIAL I NIVELLS D’ESTRATÈGIA

Definirem estratègia com la determinació d’allò que l’empresa es proposa assolir a llarg termini, com ho pensa fer i dels mitjans de què disposa per a aconseguir-ho.

Dins de l’empresa, hi ha tres nivells de decisions estratègiques bàsiques que han d’anar estretamentcoordinats per assolir els seus objectius. Així, segueixen una jerarquia de decisions (ordenats de nivell superior a nivell inferior):

o Estratègia corporativa. Decisions estratègiques que prenen els directius que ocupen els nivells jeràrquics més elevats de l’organització. Tracta la relació de l’empresa amb el seu entorn, el creixement futur de l’empresa, la composició i el perfil de lacartera de negocis o els camps d’activitat en què vol ser present.

o Estratègia de negoci. Dins de cada Unitat Estratègica de Negoci (UEN) s’ha de determinar quina estratègia cal seguir. Les principals decisions són: com competir en el mercat, quina gamma de productes és el millor i com desenvolupar recursos i capacitats dins del negoci per fer front als objectius proposats.

o Estratègiafuncional. Conjunt de decisions que prenen els directors dels diferents departaments funcionals de l’empresa. Dins de cada àrea funcional de cada negoci (màrqueting, producció, finances..) s’ha de decidir com s’utilitzen, es coordinen i es gestionen els recursos amb què compten per poder assolir els objectius fixats.

PROCÉS DE DISSENY: EL MODEL RACIONAL DE DIRECCIÓ ESTRATÈGICA

Aquest, estracta de la descripció d’un procés de presa de decisions per part dels directius de l’empresa. Segueix un procés que passa per tres fases:

I. Anàlisi estratègica. Definir quin és el problema, el diagnòstic de les causes i determinar els objectius de l’empresa. Per això, es fa un anàlisi de l’entorn per detectar quins elements comporten amenaces o oportunitats. També cal un anàlisi intern, iveure quins aspectes de l’empresa constitueixen fortaleses o debilitats davant els nostres competidors. Finalment, es resumeix tota la informació obtinguda després del diagnòstic i es representa en la matriu DAFO (acrònim de Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats).

II. Formulació de l’estratègia. A la segona fase, es defineix les possibles estratègies alternatives, i d’entreaquestes, s’escolleix les més adequades per a l’empresa. Així, el resultat final d’aquesta fase és l’elecció i la formulació de l’estratègia que millor serveixi per a aconseguir els objectius proposats.

III. Implantació i control de l’estratègia. En l’ultima etapa, es posa en marxa les estratègies escollides. Es formalitza i planifica l’acció estratègica: s’elaboren els plans, els pressupostos i els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Direcci N Estrategica 2 Periodo
  • direcció estratègica
  • Direcció estratègica
  • Treball Direcció Estratègica
  • Direccio Estrategica Freixenet
  • Naturalesa de la direcció estratègica
  • DD014 Direcci N Y Planificaci N Estrategica
  • Direccio De Marqueting

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS