La discriminació

Páginas: 3 (746 palabras) Publicado: 22 de febrero de 2010
CAMINS CAP A LA IGUALTAT: LA LLUITA DE LES DONES

La lluita de les dones per aconseguir la igualtat de drets va començar a finals del s.XVIII, però encara continua, ja que encara es pot apreciaruna gran desigualtat, socials i laboral.

ELS INICIS: LA REVOLUCIÓ FRANCESA I EL MOVIMENT SUFRAGISTA

Amb l’impuls reformador i innovador de la Revolució Francesa es desenvolupa una primera onadade l’activisme polític. Es van fundar les primeres organitzacions, els “clubs femenins” i les primeres reivindicacions, que sobretot demanaven l’ocupació de les dones en càrrecs públics, el dret a lapropietat, el dret a l’educació i el dret de vot. Aquestes reivindicaciones recullen en un llibre publicat per Olympe de Gouges a l’any 1971 en la famosa Declaració dels Drets de la Dona i laCiutadana, que es pot considerar el primer document del moviment feminista.

Retrat de Olympe de Gouges,
que va acabarmorint a la guillotina
al 1793, a París

Juntament amb Olympe de Gouges , l’anglesa Mary Wollstonecraft, va reclamar per el dret a l’educació, amb l’objectiu de que la dona pugués accedirals matéis os drets i privilegis que la dona. El seu llibre Vindicació dels Drets de la Dona (1792) es considera el primer text sobre el pensament feminista.

Mary Wollstonecraft, (1759-1797), erauna institutriu anglesa mare de Mary W. Shelley, escriptora de la coneguda novel·la Frankestein
L’any 1848, es van reunir a Seneca Falls, un poblet de Nova York, tres-centes dones i quarantahomes per reivindicar els drets socials, civíls i religiosos de les dones. En aquesta trobada es van discutir pro postes , que acabaren amb l’aprovació de la Declaració de Sentiments i Resolucions deSeneca Falls.

A Anglaterra el moviment feminista el liderava Emmeline Pankhurst, que en l’any 1866 fundà a Manchester WSPU (Unió Política i Social de la Dona). Per aconseguir el seu objectiu, que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • discriminacio
  • Discriminacio
  • Discriminacio
  • Discriminacio
  • La Discriminaci N
  • Discriminaci N
  • DISCRIMINACI N
  • La discriminaci n

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS