la dona al Marroc

Páginas: 22 (5436 palabras) Publicado: 31 de octubre de 2013
La situació legal de la dona a l’Aràbia Saudita i al Marroc

Núria Gatius i Badenes
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciències Polítiques i Sociologia
Apt. Correus 08032. Cerdanyola del Vallés. (Catalunya)



Abstract

La discriminació de la dona és inherent en totes les èpoques i en totes les societats del món. Històricament la religió ha jugat un paper molt importanta l’hora d’agreujar el conflicte de gènere, d’una banda creant uns rols masculins i femenins molt diferenciats i clarament desiguals, i d’altra, donant una imatge de la dona com a font de pecat, que ha estat i segueix essent utilitzada per governants de països, i líders religiosos de diversos àmbits, per tal de justificar i permetre abusos i conductes discriminatòries.
Aquest article vol donaruna visió acurada i objectiva de la situació legal de la dona en dos països musulmans, el Marroc i l’Aràbia Saudita, tots dos representatius de la seva zona geogràfica. Està enfocat en l’aspecte legal, donat que les lleis són la base sobre la qual s’ha de construir la convivència entre ciutadans d’una mateixa societat i la que ha de protegir aquests ciutadans. En tots dos casos es comprovarà comles lleis, no només no protegeixen les dones dels abusos comesos arrel d’unes tradicions i uns tabús socials discriminatoris basats en el patriarcat i influenciats per la visió de la dona com a ciutadana de segona classe, sinó que sovint, són les mateixes lleis les que perpetuen aquest sistema desigual i en ocasions, el creen i el fomenten.

Paraules Clau: dona, discriminació, gènere,patriarcat, religió, Islam


Introducció
L’objecte d’estudi d’aquest article és la situació legal de la dona al Marroc i a l’Aràbia Saudita, situació legal que comporta una situació social que és negativa per a les dones. Un cop fixat el tema de la investigació, es va estructurar l’article en tres parts. En primer lloc es parla del cas del Marroc, un país que recentment ha experimentat una evoluciódemocràtica i una millora dels drets de la dona, malgrat viure sota un règim monàrquic constitucional amb àmplies prerrogatives. El fet de ser geogràficament més proper a Europa que la resta de països islàmics ha contribuït a la influència dels valor democràtics i dels corrents feministes que cada cop van prenent més força dins del país. D’altra banda, el context socio-econòmic influenciat per unelevat índex d’atur propicia un augment constant de l’emigració, que suposa que el país perd mà d’obra masculina, quedant la dona, en molts casos, com a responsable del manteniment de la família, la qual cosa fa que hagi d’adoptar el rol masculí, contribuint a la feminització dels espais laborals i socials anteriorment ocupats .
En la segona part de l’article s’exposa el cas de l’Aràbia Saudita,país situat a la península Aràbica i regit per una monarquia absoluta teocràtica , que governa la societat com si es tractés d’un sistema feudal en el que la dinastia dels Al-Saud governa de forma autoritària i on la dona està discriminada tant socialment com legal en tots els aspectes de la seva vida. En tots dos països, en primer lloc s’enumeren les obligacions legals internacionals queambdós han adquirit, i posteriorment es descriu el marc legal on s’inscriu la dona.
Finalment, i a mode de conclusió s’estableixen les comparacions pertinents entre aquests dos països, allò que tenen en comú i allò el que els separa des del punt de vista del tractament legal de la dona.

El Marroc
Geogràficament, està situat molt proper a Europa , la qual cosa és potser un dels factors de la sevamodernització. Malgrat ser un país on la religió és present en gairebé tots els aspectes de la vida quotidiana, està governat per un règim de monarquia constitucional amb àmplies prerrogatives, els partits i les associacions cíviques estan permesos.

Obligacions Internacionals del Marroc
El Marroc, com a membre de les Nacions Unides ha d’actuar de conformitat amb la Declaració Universal...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • marroc
  • estatuts de marroc
  • guerra del marroc
  • Marroc
  • donas
  • El don
  • Dones
  • ¿Que es un don?

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS