La dona XX

Páginas: 5 (1013 palabras) Publicado: 29 de marzo de 2013
La llei descriminava les dones?



Activitats

1. Mira i llegeix cadascun dels documents i fes-ne una síntesi del contintut.
2. Explica el concepte de “domesticitat” aplicat a la dona.
3. Cerca informació sobre les primeres feministes catalanes i espanyoles i explica quines actuacions van dur a terme en defensa de la igualtat entre els sexes.
4. Enumera les desigualtats entrel’home i la dona segons la legislaci espanyola de la primera del segle XX. Agupa-les en desigualtats de tipus econòmic, social, sexual...
Com era tractada per la llei la dona casada?
5. Analitza la visió de la condició de la dona en els diferenst documents gràfics i valora el punt de vista que reflecteixen.



Solució

1. Mira i llegeix cadascun dels documents i fes-ne una síntesi delcontintut.

Document 1 :



Document 2: Les diferències davant de la llei
La llei tractava de manera diferentes a les dones. Aquesta era bastant severa pel que fa el crims passionals: se les aplicava cadena perpètua , mentre que el homes se les aplicava penes de sis mesos.
També era considerava adultera qualsevol dona que fos infidel, mentre que els homes només ho eran en cas en què hihagés escàndol públic.
Document 3: Les diferències educatives
Les diferències educatives entre homes i dones eren molt grans. L’analfabetisme de les dones estava un 15% per damunt dels homes, el 0,1% de les dones d’entre 16 i 20 anys representava el 4,2 % del cos d’estudiants. A més a més , tenien prohibit participar en oposions per a notaris, registradors, entre altres.
Document 4:Document 5: Les diferències salarials (1915-1930)


Document 6:

La caricatura , de la revista l’Esquella de la Torratxa, recfleteix l’esperit reivindicatiu de les dones ,a començaments del segle XX , enfront el pensament masclista que regnava fins al moment .
Document 7: Les primeres feministes catalanes
A Catalunya algunes dones van reivindicar la igualtat femenina i la millora de la sevacondició social.
Les mes destacades van ser Dolors Monserdà que defensà els drets femenins des del catolicisme, Teresa Claramunt va defensar els drets de les traballadores i Francesca Bonneimanson va promoure la creació de la primera biblioteca europea per a les dones.
Document 8: Treball igual, salari igual
Text en el qual es defensa la importància del jornal de la dona, consideratsuport fonamental per a una família, argument suficiente per considerar el treball de la dona ,dins de la justícia, igual que el dels homes.
Document 9:

2. Explica el concepte de “domesticitat” aplicat a la dona.
Model pel qual les dones quedaven relegades a l'àmbit domèstic i se les atribuïa l’ única identitat i funció de mares i esposes.

3. Cerca informació sobre les primeres feministescatalanes i espanyoles i explica quines actuacions van dur a terme en defensa de la igualtat entre els sexes.
El moviment feministe espanyol es va centrar en reveindicacions de tipus social, com ara el dret a l’educació i el treball.
A Madrid , per exemple, es va crear l’Asociación Nacional de Mujeres Españolas en la qual descataven dirigents com María Espinosa, Clara Campoamor i VictoriaKent. Aquesta associació va plantejar la demanda del sufragi femení.
A Catalunya també es van centrar en les millores socials i la igualtat femenina.
Van ser fonamental l’aportació de dones com Dolors Monserdà que defensà els drets femenins des del catolicisme, Teresa Claramunt va defensar els drets de les traballadores i Francesca Bonneimanson va promoure la creació de laprimera biblioteca europea per a les dones.

4. Enumera les desigualtats entre l’home i la dona segons la legislaci espanyola de la primera del segle XX. Agupa-les en desigualtats de tipus econòmic, social, sexual...
Les dones van constituir un col-lectiu força ignorant que patia grans desavantatges legals, ja que la llei les discriminava en relació amb els homes.
Aquests desavantatges...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La dona als anys XX
  • Capitulo XX Don Quijote De La Mancha
  • La condició de la dona al s xx
  • Don quijote de la mancha capitulo xx
  • Xx
  • CAP TULO XX CASTELLANO DON QUIJOTE DE LA MANCHA
  • donas
  • Dones

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS