La Eneida

Páginas: 10 (2346 palabras) Publicado: 24 de octubre de 2012
ENEIDA. VICENS VIVES.

Introducció:
Situació històrica:
Virgili va viure una època molt convulsa: el s. I abans de Crist. Roma havia deixat de ser una simple ciutat per passar a ser una gran potència que dominava tot el Mediterrani. Després d’un període de monarquia, Roma havia instituït la República l’any 509. El principal òrgan de govern era el senat que decidia, elscònsols, dos governants escollits pel poble executaven les seves decisions al capdavant de l’exèrcit. De fet aquesta “República” era una oligarquia de la classe alta, però el poble pensava que era millor això que l’antiga monarquia.
L’any 60, però, Juli Cèsar, Pompeu i Cras (tres generals) van formar el primer triumvirat (una aliança per controlar el poder) que va acabar en guerra civil entre JuliCèsar i Pompeu. L’any 45 Cèsar es va imposar a Pompeu i Cèsar es va convertir en dictador i semblava que volia ser rei. Com que els romans odiaven tant la monarquia, els seus enemics es van multiplicar i el van assassinar el 15 de març del 44 abans d’entrar al Senat.
Després de la mort de Juli Cèsar, va esclatar una altra guerra civil entre Marc Antoni (el lloctinent de Cèsar) i Octavi, filladoptiu i nebot de Cèsar. L’any 31 aC es van enfrontar a la batalla d’Acci a la costa occidental grega. La va guanyar Octavi i Marc Antoni es va suïcidar.
Així, Octavi es va convertir en l’amo absolut de Roma i a més es va revelar com un polític capaç, astut i prudent. Va imposar la pau, va restaurar l’Estat i va regenerar la vida civil i moral de Roma, però a canvi de que ells romansperdessin les antigues llibertats republicanes. El 27 aC. El Senat li atorgà el títol d’ “August” que vol dir “de bon auguri” i quatre anys després el nomenà emperador. Durant els quaranta anys del seu govern, Roma es va convertir en un imperi i va deixar de ser una República: August va concentrar tots els càrrecs, controlat l’exèrcit i fer els seus desitjos llei. A partir d’ell els governats, és a dir,els emperadors van ser escollits per l’emperador precedent i no pel poble com era el cas dels cònsols.
August i els escriptors: August va emprendre un ampli programa per recuperar els valors tradicionals i regenerar moralment els romans, que considerava enfonsats en una decadència moral respecte als temps passats a causa de l'enriquiment provocat per l'imperi, i per recuperar el seuorgull nacional, molt malmès després de tantes lluites fratricides. En aquest objectiu va saber-se atreure els grans literats del moment. En efecte, els poetes Virgili, Horaci i Properci van pertànyer a l'anomenat cercle de Mecenas, home riquíssim i refinat, conseller de confiança i amic de l'emperador August. Mecenas va sostenir amb la seva generositat els seus protegits, els quals es van poderdedicar així a escriure sense problemes econòmics, ja que eren d'origen més aviat humil. Per aquest motiu -però sens dubte també convençuts de la missió d'August-, Virgili, Properci i Horaci van col·laborar-hi de grat, amb prou llibertat per defugir cantar directament el príncep. Menys vinculat a l'entorn de l'emperador, l'historiador Livi també hi va donar suport des de la seva Pàdua natal. En canviels membres del cercle de Messala Corví -Ovidi, Tibul, Sulpícia-, que eren de classe benestant i gaudien, doncs, d'independència econòmica, se sentien menys vinculats a la política d'August. Fins i tot Ovidi va ser desterrat per August a causa de motius foscos.
La poesia llatina arriba al seu zènit. En canvi la prosa, tant l'oratòria com la historiografia, no manté, amb l'excepció de Livi,l'esplendor atès a finals de la república sinó que comença a patir la manca de llibertat d'expressió que, en major o menor mesura, sofrirà al llarg del període imperial
Virgili.
La vida de Virgili va estar vinculada a la d’August.
Va néixer l’any 70 en un petit poble situat a prop de Màntua (al sud de Milà). El seu pare era un pagès acomodat que va voler fer estudiar el fill i el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La eneida
  • La Eneida
  • Eneida
  • Eneida
  • Eneida
  • La eneida
  • La eneida
  • La eneida

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS