La Filosofia

Páginas: 5 (1136 palabras) Publicado: 22 de noviembre de 2014
22 Setembre 2014 Joan Clapés Roig 2n BATX

ACTIVITATS UNITAT 1

1. Feu un llistat dels principals condicionants del pas del mite al logos a Grècia. Expliqueu si es trac¬ta d’un canvi sobtat o d’una transició progressiva i expliqueu breument per què.

El pas del mite al logos a Grècia estàcondicionat per una suma de factors geogràfics, ideològics, socioculturals i comercials.
En primer lloc, l'accidentada ortografia de la península grega, el fet que la vida es configuri al voltant de les distintes polis (centrades en valls de magre rendiment agrícola i separades per muntanyes) i la importància de la navegació com a principal via de comunicació, foren uns factors influents en aquestprocés.
En segon lloc, cal comentar que cada polis s'organitzava segons un model propi, amb la inexistència d'un poder central despòtic. El limitat nombre d'habitants en aquestes, determinat per l'economia agrícola, feia que la gent pogués estar més a prop de que posseïa el poder, la qual cosa feia molt difícil la sacralització. A més, no haver una casta sacerdotal pedagògica que vetllés pelmanteniment del poder o que el divinitzés.
En tercer lloc, les polis es veren obligades a sortir cap a l'exterior i colonitzar nous territoris via marítima degut a la falta de recursos i la impossibilitat d'incrementar el sòl agrícola. Ara bé, el que és més important en el pas del mite al logos és el pensament degut a la necessitat d'establir noves lleis i institucions. També, la intensa vidacomercial, l'aparició de la necessitat de serveis financers (canvi de monedes, préstecs, càlcul d'interessos,...),la necessitat d'una legislació que protegeixi el comerç i l'efecte que té l'aparició dels diners n'és un factor important.
Apart d'això, cal esmentar un parell de condicionants més. Els poetes varen tenir una influència molt important. Els poemes homèrics, encara que estan farcitsde situacions i esdeveniments fantàstics, tenen una imaginació estructurada segons un sentit de l'harmonia, la proporció i la mesura, és a dir, del logos. La Teogonia d'Hesíode i Els treballs i els dies també es basaren el la raó.
Finalment, pel que respecta a la primera part de la pregunta, la religió pública olímpica grega era una forma de naturalisme, així com va ser la primera filosofiagrega, i la religió privada dels misteris òrfics tingueren una gran transcendència en el naixement de la filosofia.
Per suposat, aquest procés no fou sobtat, ja que no es pot provocar un canvi de mentalitat en una població de immediat, sinó que s'ha de fer progressivament i que requereix que algunes persones s'impregnin d'una voluntat caracteritzada per l'afà de saber per la raó.

2.Identifiqueu de quin pensador és l’afirmació següent i expliqueu breument el seu significat: «L’aire és el principi de totes les coses i és infinit en mida, i determinat pel que fa a la seva qualitat».

Aquesta afirmació la va fer Anaxímedes. En el període de transició cap a la filosofia, va haver una sèrie de pensadors que tractaven de buscar el principi fonamental de l'Univers. Anaxímedes deia queel fonament era l'aire, al contrari que Tales, que deia que era l'aigua.
La segona part de l'afirmació fa referència a que l'aire, mitjançant certs processos, fa originar distints cossos.

3. Expliqueu la concepció pitagòrica de la phýsis i la seva influència en la ciència actual.

Els pitagòrics consideraven els nombres com el principi de totes les coses. Relacionaven tot el que és i elque es genera amb els nombres i veien l'ordre reflexa't en ells. Actualment, molts de fonaments matemàtics provenen de Pitàgores, com per exemple el teorema de Pitàgores basat en les relacions de semblança. El concepte actual de ciència suposa que la naturalesa està escrita en el llenguatge de les matemàtiques, així com creien els pitagòrics.






4. «Aigües distintes flueixen sobre les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • filosofia de la filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • La Filosofía
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS