LA FOTOSÍNTESI

Páginas: 6 (1434 palabras) Publicado: 17 de noviembre de 2013
LA FOTOSÍNTESIS

L’ENTRADA D’ENERGIA

Per construir la matèria viva, tots els éssers vius incorporem la matèria del nostre entorn. Els organismes autòtrofs incorporen matèria inorgànica i energia lluminosa per poder produir la matèria orgànica que necessiten.
La fotosíntesi és un procés anabòlic que permet la síntesi de biomolècules orgàniques gràcies a l’energia solar. També ésl’encarregada de captar la energia lluminosa que es transfereix als enllaços químics que constitueixen la matèria viva. D’aquesta manera la fotosíntesi permet transformar la llum en una font d’energia utilitzable per tots el éssers vius.
La matèria orgànica que s’obté es pot acumular als teixits dels organismes i fer possible els seu creixement i renovació cel•lular, també es pot degradar per alliberarl’energia que farà possible que es puguin dur a terme els processos vitals.
Es coneix com a respiració cel•lular el conjunt de processos que permeten l’obtenció d’energia a partir de biomolècules orgàniques.
Aquesta energia química passa d’uns organismes als altres mitjançant l’alimentació.

Tot i que el Sol subministra prou energia en forma de llum, hi ha un altre forma d’incorporar energia alssistemes naturals, la quimiosíntesi. En la quimiosíntesi l’energia prové de l’energia alliberada de substàncies inorgàniques dissoltes a l’aigua.
Segons la font de matèria i energia, els organismes es poden classificar en els tipus metabòlics següents:
• Fotòtrof: poden utilitzar la llum a partir de la fotosíntesi.
• Quimiòtrof: utilitzen l’energia continguda als compostos químics.
• Autòtrof: fixenel carboni mitjançant la fotosíntesi o quimiosíntesi.
• Heteròtrof: han d’ingerir la matèria orgànica per obtenir carboni.

L’ENERGIA DE LA VIDA

Els cloroplast es troben principalment a les cèl•lules del parènquima (teixit intern de les fulles). El CO2 entra a la fulla i el O2 i el vapor d’aigua surten a través d’uns porus anomenats estromes, que per minimitzar la pèrdua d’aigua es trobenal revers de la fulla, la sortida de vapor d’aigua provoca que hi hagi un ascens d’aigua des de les arrels mitjançant vasos conductors que tenen un diàmetre microscòpic. Aquest vasos també porten la matèria orgànica sintetitzada a les parts no fotosintètiques de la planta, com les arrels.

La llum és una forma de radiació electromagnètica constituïda per fotons, l’energia dels quals depèn de lalongitud d’ona de la llum, l’energia dels fotons que es troben en la radiació lluminosa que pot ser absorbida pels pigments fotosintetitzadors que es troben als complexos antena té una longitud d’ona entre els 400 i 750 nm.

FOTOSÍNTESI I RESPIRACIÓ

L’energia dels fotons exciten els pigments fotosintètics que sintetitzaran la matèria orgànica que es farà servir per fabricar els materialspropis del vegetal o per obtenir energia útil per realitzar les funcions vitals.
L’anabolisme és el conjunt de reaccions enzimàtiques de síntesi i construcció de molècules orgàniques. Consumeix energia ja que les reaccions anabòliques es troben acoblades amb la degradació de l’ATP. En organismes fotosintètics, aquest ATP pot provenir de la respiració cel•lular i la energia de la llum.
Elcatabolisme consisteix a trencar molècules orgàniques complexes per tornar-les més senzilles alhora que s’allibera energia.

FASES DE LA FOTOSINTESI

Fase lluminosa:
Les molècules de clorofil•la estan enganxades a la membrana tilacoïdal formant grans complexos (fotosistemes). L’absorció de l’energia dels fotons causa canvis en la seva estructura molecular. Així els pigments assoleixen l’estat activat.Des de l’estat activat els pigments tornen a l’estat fonamental mitjançant un procés de transferència d’energia cap a altres regions de la molècula o cap a altres molècules. Aquest retorn a l’estat fonamental s’acostuma a fer en paral•lel a processos d’oxidació-reducció.
Al llarg del cicle d’oxidació-reducció, es produeix un trànsit d’electrons entre diferents compostos que participen en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • fotosintesi
  • Fotosíntesi I Quimiosintesi
  • ACTIVITATS DE RESPIRACIÓ I FOTOSÍNTESI
  • Pre Ensayo Fotosintesi Fermentacion Y Las Enzimas
  • fotosíntesia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS