La Glossa D'Eugeni D'Ors

Páginas: 4 (1000 palabras) Publicado: 18 de febrero de 2013
Comentari de la Glossa d'Eugeni d'Ors

Eugeni d'Ors. Glosari, 9-8-1909 . La Veu de Catalunya

1. Introducció

Eugeni d'Ors i Rovira, (Barcelona, 1882 - Vilanova i la Geltrú, 1954) Escriptor iintel·lectual en llengües catalana i castellana que va ser el principal ideòleg del noucentisme, moviment cultural amb el qual la burgesia catalana va tractar d'impulsar el seu projecte de construcciónacional al començament del segle XX.

Des dels seus temps d'estudiant es va incorporar decididament al moviment renaixentista de la cultura catalana i el 1906 havia iniciat la publicació a La Veude Catalunya de la seva secció diària Glosari (Glossari) sota el pseudònim de Xènius. En aquestes "glosses", generalment breus, s'examinen tots els temes d'interès del nostre temps, amb un criteri enquè l'anècdota transcendeix a la categoria i en el qual la unitat de pensament no disminueix la gràcia de l'exposició en una forma original, amb una agilitat molt periodística; el seu estil adopta unto magistral i una estructura barroca molt personal.
La publicació del Glosari en aquesta primera etapa va durar dotze anys i és indubtable que ha exercit un gran influència sobre els sectors més viusde la intel·lectualitat catalana, en una reacció contra el corrent modernista de fi de segle, de la qual havia partit el mateix D Ors. Les vastes i profundes lectures, l'esperit europeu, lacuriositat universal i la sorprenent originalitat de les actituds estètiques i morals de Eugeni d'Ors, van obrir a la renascuda cultura horitzons airejats i nous i més ambiciosos camins cap al món.

2.Anàlisi

Les glosses són un gènere nou, un periodisme inèdit a Catalunya, a mitjà camí entre text periodístic i text literari, amb el qual Ors pretenia comentar l'actualitat barcelonina literària iciutadana de manera que se'n desprengués una lliçó; proposava informar i orientar el seu públic lector sobre el que s'esdevenia a Europa i el que era nou en l'àmbit de la literatura i cultura catalanes....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • D'ors
  • Glossar
  • gloss
  • eugeni d'ors
  • Eugeni D'ors
  • Proyecto de gloss
  • La Crematistica por Alvaro D'Ors
  • Tecno trabajo eugeni d'ors

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS