La Guerra De Vietnam Doc

Páginas: 7 (1610 palabras) Publicado: 11 de mayo de 2015
ANTECEDENTS

Vietnam es troba a la península d'Indoxina, que a partir del 1957 va deixar de ser una colònia d el'imperi francès i la península es va dividir en quatre estats: Laos, Cambodja, Vietnam. L'últim va ser dividit pel paral·lel 17, en Vietnam del Nord i Vietnam del Sud.
-El Vietnam del Nord era un règim comunista pro-soviètic, dirigit per Ho Chi Minh, que era líder del movimentnacionalista Viet-Minh.
-El Vietnam del Sud era un règim capitalista sota l'òrbita d'estats units governat per l'emperador Ngô Đình Diệm (Nyo ding diem).

INICI DE LA GUERRA

Durant la dictadura de Ngô Đình Diệm, al Vietnam del Sud, va sorgir un grup comunista de guerrilla que tenien ideologia comunista amb l'objectiu de fer caure el règim capitalista i unificar-se amb Vietnam del Nord. Aquest grup rebiadiners de Vietnam del Nord ja que també estan en certa manera infiltrats. Aquest grup va començar a créixer i a fer-se més fort. Estats Units, per la seva banda, l'any 1963 va decidir enviar soldats al Vietnam perquè no volia que caigués el capitalisme. Més tard, el 1964, les tropes americanes es van estendre i va començar el conflicte.

GUERRA

Era una guerra formada per una guerrilla, la delVietcong, i EEUU. La guerrilla estava formada per la població vietnamita, que eren petits, àgils i amb facilitat per amagar-se, a més comptaven amb un punt a favor, i és que coneixien tot el terreny, format per túnels, galeries, camins soterranis... La guerrilla es dividia en grups reduïts i per això eren difícilment atacables. En canvi, els Estats Units eren soldats forts i sempre anaven en grupsforça grans.

Els primers anys de la guerra es caracteritzen per grans ofensives i victòries nordamericanes en diferents operacions militars, com per exmple: l'operació Rolling Thunder i l'operació Starlight. El nombre de soldats americans va anar augmentant. EEUU va utilitzar bombardejos massius que van afectar la població civil i ús d'armes d'alt poder destructiu, com el Napalm. Però a partir del1968 la guerra va donar un canvi de rumb, ja que els vietnamites van començar a aprendre de l'enemic i també gràcies a la Ruta Ho Chi Minh, que consistia en un camí que anava des del Vietnam del Nord fins al Vietnam del Sud i proveïa als vietnamites soldats i provisions. Mai va poder ser tallat per l'exèrcit nordamericà, fet que va portar greus problemes a EEUU. A partir d'aquest any, elsvietnamites van començar a obtenir importants victòries.

L'estratègia vietnamita va ser:
- Rebutjar sempre el combat en camp obert o en un terreny fàcilment abastable.
- Lluitar sempre el més a prop possible de l'enemic per evitar el seu foc d'artilleria.
- No romandre massa temps en la mateixa posició i abandonar-la tan bon punt l'enemic oferís massa resistència.
- Continuar la construcció de túnelstant a les planes com als turons per oferir un refugi per a descansar, rebre cures mèdiques i esvair-se davant de l'enemic.





A més, els vietnamites sempre tenien present la metàfora següent:

"Serà una baralla entre un elefant i un tigre. Si el tigre es queda quiet, l'elefant l'esclafarà sense remei; però el tigre no s'estarà mai quiet. Saltarà sobre el llom de l'elefant arrencant-li granstrossos de carn per després amagar-se a la jungla. Així, l'elefant morirà desgagnat."

Amb això demostraven que el tigre, els vietnamites, vencerien sempre a l'elefant, els nord-americans, ja que si sempre que s'anessin movent i atacant de mica en mica l'enemic, aconseguirien derrotar-los, en canvi si es quedaven quiets i atacaven de cop, serien vençuts ràpidament i no aconseguirien res.

La guerra vaacabar amb la rendició dels Estats Units, quan l'any 1974, va abandonar Vietnam donant-se per vençut, ja que els recursos econòmics i la moral de l'exèrcit ja estaven molt deteriorats. L'opinió pública no hi veia una sortida positiva del conflicte. A part, va haver-hi 60 mil soldats morts aproximadament. Aquest fet va comportar un impacte psicològic molt gran ja que acceptar que una guerrilla...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra de vietnam
  • Guerra vietnam
  • LA GUERRA DE VIETNAM
  • guerra de vietnam
  • Guerra de Vietnam
  • Guerra de Vietnam
  • Guerra De Vietnam
  • guerra de vietnam

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS