La Guerra Freda

Páginas: 3 (729 palabras) Publicado: 7 de junio de 2012
Les grans opcions ideològiques eren el capitalisme (EUA) i el socialisme (URSS).

El sistema polític del bloc capitalista era liberaldemocràtic, amb parlaments, eleccions, governs elegits a travésde partits, que representaven opcions ideològiques diferents, i llibertats individuals i col·lectives garantides per una constitució.

L'altre bloc ideològic o polítics era anomenat socialismereal o comunisme (URSS).

Les dues opcions eren clarament antagòniques, és a dir, el triomf de l'una significava la desaparició de l'altra. Era necessari assegurar-se el suport o el control del nombremés ampli de països i mantenir un enfrontament permanent i constant. El terme de Guerra Freda, fa referència a la situació internacional que varen iniciar una cursa d'armaments i varen mantenir unaactitud bel·ligerant i de confrontació ideològica permanent.

La Conferència de Ialta havia dividit Europa en dues zones i tots es varen mostrar decidits a mantenir-les.

L'URSS estava decidida aconservar totes les conquestes que havia fet durant la Guerra Mundial i a mantenir la seva zona d'influència a l'est d'Europa. Va impulsar la formació de les anomenades democràcies populars, amb unaeconomia socialitzada i una política exterior alineada amb la soviètica.

Per la seva banda, els Estats Units, entre el 1946 i 1948 varen obligar a expulsar els comunistes del governs de coalicióque s'havien format a molts països. A l'any 1946 a Grècia, davant la por que triomfassin les guerrilles comunistes, les forces britàniques hi varen intervenir per frenar-ne el progrés.

La tensióentre els blocs va derivar en ruptura l'any 1947. Truman va oferir suport polític i militar al països que se sentissin amenaçats pel comunisme.

El secretari d'Estat americà George Marshall vapresentar un programa d'assistència a Europa: el Pla Marshall. Aquest pla oferia una ajuda en forma de cèdits i donacions que havien de repartir-se entre els països que l'acceptessin. La majoria dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra Freda
  • Guerra Freda
  • LA GUERRA FREDA
  • Guerra Freda
  • La guerra freda
  • guerra freda
  • La guerra freda
  • Guerra Freda

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS