La Guerra Freda

Páginas: 34 (8442 palabras) Publicado: 8 de octubre de 2012
LA GUERRA FREDA A LA URSS I A AFGANISTAN
1946 àTelegrama de Kennan:
Era un telegrama de setze pàgines. Va ser redactat per George Kennan al 1946 després del discurs amenaçador que va fer Stalin i va ser enviat cap als Estats Units des de l’ambaixada dels nord-americana a Moscou.
Kennan advertia que la URSS era una dictadura molt forta i que continuaria la seva política expansionista cap aEuropa posant la seguretat dels Estats Units en perill.

1946 àDoctrina Jdanov
▪ El nom va ser posat pel tercer secretari del partit comunista de la URSS, i dividia el món en dos camps ben diferenciats, les forces antiimperialistes dirigides per la URSS (Europa oriental i central, i altres països com Egipte, Vietnam, Indonèsia, Síria,...) i les forces imperialistes dirigides pels Estats Units(Europa occidental, Turquia, Grècia, Amèrica , Orient mitjà i Xina).
▪ Durant la constitució de Kominform el 22 de setembre del 1947 la idea de divisió en dos camps es va consolidar més fortament. Aquest es va crear com a contrast o resposta del Pla Marshall i Jdanov, que va dir la doctrina soviètica de la guerra freda , que aquesta s’enfrontaria amb la de Truma, contra els comunistes.
▪ Jdanov vaposar sota pena de mort qualsevol que pertanyés al camp antidemocràtic. La teoria de Jdanov tenia una finalitat geoestratègica, tot aquell que no romandrès fidel a la política de la URSS serà condemnat.
1950 àRuptura chino-soviética
▪ Xina va signar un tractat d’Aliança amb la URSS al 1950 gràcies al triomf que va tenir la revolució comunista allà. Quan va morir Stalin, Kruschev (que era el queva ocupar el seu lloc) va viatjar fins a Pequín al 1945 per ajudar a que Xina obtingués la bomba atòmica en el 1957.
▪ Kruschev va formar noves polítiques en les que s’impulsava la desestalinització que va portar a la separació dels dos fronts comunistes.
▪ Aquest conflicte ideològic va comportar un típic conflicte entre potències on:
▪ La URSS es desintegrarà i donarà altres països mentreque Pequín avançarà sent la única potencia comunista.
1955 àCoexistència pacífica
▪ Terme de política internacional, dirigit per Kruschev al 1955.
▪ Basat en la doctrina comunista i pressuposa la renúncia a la guerra com a mitjà de resoldre les disputes internacionals.
▪ Formalment vigent fins a la dècada dels 80, es va trencar al temps de la crisis dels míssils de Cuba en 1.962, va obligar aambdues parts, Estats Units i Unió Soviètica , a modificar la línia política de cada un en benefici de tenir més fluïdes les relacions bilaterals.
1956 àRevolució hongaresa
Després de la mort de Stalin molts països van ser sotmesos a la desestalinització.
▪ A partir d’aquest moment a Budapest van començar unes manifestacions pacífiques impulsades per estudiants i per poder frenar-les, es vademanar ajuda a l’Exèrcit Roig.
▪ L’1 de novembre de 1956 Hongria va sortir del Pacte de Varsòvia i el 4 de Novembre de 1956 els tancs soviètics van entrar a Budapest pel Danubi provocant un enfrontament armat contra les tropes soviètiques que serà molt dur.
▪ Hi van haver 200.000 exiliats, milions de morts, moltes seqüeles territorials... van ser “el cost social” de la revolució hongaresa fallida.1968 àDoctrina de Brenzev
▪ Dins el discurs fet davant el Soviet Suprem l’any 1968, Leonid Brézhnev va declarar aquesta doctrina política, que deia, que si un país tenia la intenció de canviar el socialisme pel capitalisme seria una intervenció al Pacte de Varsòvia. Només la URSS podia definir si en aquell moment un país podria passar del socialisme al capitalisme. Per això aquesta doctrina vaser reemplaçada per la doctrina Sinatra ( 1988 ).
▪ El líder soviètic va abandonar la comunitat socialista de Txecoslovàquia, i va reivindicar el dret a la intervenció dels assumptes interns, de qualsevol país socialista, si feia reformes que posessin en perill el règim comunista.
1972 àEls acords de Salt
Els anomenats acords de Salt (Strategic Arms LimitationTalks), es refereix a dos...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra Freda
  • Guerra Freda
  • LA GUERRA FREDA
  • Guerra Freda
  • La guerra freda
  • guerra freda
  • La guerra freda
  • Guerra Freda

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS