La hipòtesi Gaia

Páginas: 9 (2243 palabras) Publicado: 20 de diciembre de 2014
LA HIPÒTESI GAIA
James Lovelock
El creador de l’ hipòtesi Gaia, James Lovelock, prové d’una família de classe treballadora d’Anglaterra. No es podia permetre el luxe d’anar a la universitat després de l’escola, cosa que ell creu que va ser beneficiós per a la seva carrera, ja que no el va fer especialitzar-se massa. Més tard va poder assistir a la Birkbeck College durant les nits i gràcies aaixò i al dur treball va poder pagar part de la carrera de química a la universitat de Manchester. Posteriorment, amb una recomanació d’un professor seu, va passar a ocupar un lloc al Consell d'Investigació Mèdica.
En 1948, Lovelock va rebre un doctorat en medicina a l'Escola de Londres d'Higiene i Medicina Tropical i a portat a terme als Estats Units investigacions a Yale, Baylor College ofMedicine , i la Universitat de Harvard
Lovelock es va fer famós quan va inventar el detector de captura d’electrons, que el va ajudar a descobrir la persistència del CFC i el seu paper a l’estratosfera, que genera l’esgotament de la capa d’ozó. Aquest és un dispositiu que serveix per a la detecció d’àtoms i molècules en un gas, que a través d’ electrons de ionització (unió d’electrons).
Es utilitzaten la cromatografia de gasos per detectar les quantitats de petjades de compostos químics en una mostra d’un gas. S’aplica en la detecció de molècules que contenen halògens, principalment clor, com en alguns insecticides o PCB.
Gràcies a l’invent de Lovelock, es va demostrar que els insecticides havien arribat a totes les parts del planeta; les restes d’aquestes substàncies apareixen tant enpingüins de l’Antàrtida com en la llet materna de les mares nord-americanes. Aquest descobriment fet per Rachel Carson va propiciar a que escrivís “Silent Sring”, una obra molt influent, ja que es va posar a disposició de l’autora les proves necessàries per justificar la seva preocupació pel dany que aquests compostos tòxics causen a la biosfera. Rachel Carson va ser un biòloga, ecologista iescriptora que, a través de la publicació de “Silent Spring”, (primavera silenciosa) va contribuir a posar en marxa la consciència moderna sobre el medi ambient.
En diverses ocasions s’ha esmentat que James Lovelock és l’inventor del forn microones, però en realitat només en va dirigir la seva creació. El seu inventor va ser l’enginyer Percy Spencer.
Aquest científic es defineix a ell mateix com undefensor de l’ecologisme, però es molt criticat per la seva defensa de les centrals nuclear i per la seva insistència en que plantar arbres no soluciona res. Lovelock ho argumenta dient que que amb l’ascens vertiginós de la població (7 milions i en augment) queden poques opcions; no podem seguir obtenint energia dels combustibles fòssils i no hi ha possibilitat que les fonts renovables (vents,marees i corrents d’aigua) aconsegueixin proporcionar energia suficient i a temps. Considera que l’energia nuclear és fiable, segura, econòmicament viable i eficaç. Segons Lovelock, és la única opció viable per salvar la civilització humana del canvi climàtic. Ja que, per exemple, assegura que no es pot mantenir el subministrament d’energia a una ciutat com Madrid amb molins eòlics, perquè en elsperíodes sense vent no hi hauria energia per abastir a la població. També diu que som fonamentalment una civilització urbana, i hem de fer tot el possible per mantenir totes les ciutats que puguin sobreviure a les conseqüències del canvi climàtic

La hipòtesi
La hipòtesi Gaia s’anomena així gràcies a que un amic escriptor de Lovelock, William Golding, li va suggerir nomenar-la “Gaia” fentreferència a la deessa grega de la naturalesa, que té el mateix.
La hipòtesi Gaia diu que les condicions de la Terra han canviat per la pròpia vida. Abans que Lovelock formulés la hipòtesi, es deia que la vida havia sorgit i evolucionat gràcies a que la Terra tenia les característiques adequades perquè es produís, i que la Terra hauria evolucionat independentment d’haver tingut organismes vius o no, ja...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Gaia
  • Gaia
  • GAIA
  • GAIA
  • gaia
  • Gaia
  • Gaia
  • Gaia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS