La Història De La Ràdio

Páginas: 7 (1690 palabras) Publicado: 10 de junio de 2012
Introducció:
(comencem amb música, que ens introdueix a l'inici del reportatge i que ens acompanyarà fins al final)
La importància de la ràdio com a mitjà de difusió es concentra principalment en la naturalesa del que aquesta representa, ja que posseeix una qualitat íntima de tu a tu, que la resta de medis no tenen. Per aquest motiu avui ens endinsem en "Un viatge en el temps".

Reportatge:Viatgem fins l'any 1897, en el moment que es va establir la primera comunicació a través del canal de Bristol. És difícil atribuir la invenció de la ràdio a una sola persona, no obstant gràcies als invents del telègraf, el telèfon i les ones Hertz, Marconi va innovar amb el codi morse i després amb la veu. Fets destacables, perquè el 2 de juliol de 1897 el nombressin pare de la ràdio, concedint-lila patent anglesa de la telegrafia sense fils i de les telecomunicacions inal·làmbriques.

← 01_tall primeres ràdios de USA

El país pioner, l'any 1916, en fer les primeres emissions diàries radiofòniques va ser els Estats Units. Després d'uns anys i de molts intents van aconseguir al 1924, que el transistor emergís definitivament a Espanya, en plena dictadura del "General Primo deRivera". Malauradament, el dictador, com molts altres polítics al llarg de la història, van veure en el mitjà una poderosa arma propagandística. I així, van començar a utilitzar-la durant tota la primera meitat del segle XX.

← 02_tall de veu Primo de Rivera

A l'altra banda del transistor, van sorgir els anomenats oients o radiooients que de mica en mica s'acostumaven al mitjà, fins afidelitzar-se amb ell i posar-ne un a les seves llars.
No obstant, amb l'esclat de la Guerra Civil espanyola, el 18 de juliol de 1936, la història d'aquest invent va seguir un únic camí, sent un gran medi de propaganda política que van utilitzar els bàndols dels nacionals i dels republicans.

← 03_tall de veu discurs Lluís Companys

Discursos de guerra, marxes militars... tot valia per embravir ales tropes en el cruent conflicte, que dividia el país en dos. Els combatents utilitzaven el gran mitjà del moment, per a que la gent confies en el poder de l'un i de l’altre.

← 04_ tall de veu discurs Lluís Companys

Els republicans es van quedar amb 16 emissores de les 67 que hi havia a Espanya, fent evident que la resta d'emissores passaven a mans dels nacionalistes. Aquests houtilitzaven per potenciar "La Falange" i avisar del que podia passar si la gent no es posicionava al seu costat.

← 05_ tall de veu dels nacionalistes
No només les ràdios catalanes i espanyoles van estar dia i nit informant de tot el que succeïa i al servei dels republicans i nacionalistes, sinó que la Guerra Civil va passar a ser notícia estrella de la cadena anglosaxona BBC.

← 06_tall veuBBC

Mentre en aquest país la ràdio va tenir un paper important a causa de la Guerra Civil, a l’altre costat de toll, es va iniciar el 30 d’octubre de 1938 la Guerra dels Mons, localitzada a Estats Units i amb Orson Welles com a responsable.

← 07_ tall de veu presentació Orson Welles

Aquesta guerra, que els oients van rebre a les seves llars, va ser un dels cims de la radiodifusió. Eltreball que va fer Welles, de transmetre per la ràdio una obra de teatre, va fer despertar la imaginació del que es podia arribar a produir a través d'aquest transistor, i va donar a entendre que la música i l'ambient eren inseparables.

← 08_tall de veu, Orson Welles.

Fora de la Península Ibèrica el mitjà anava evolucionant a un ritme frenètic. Dins Espanya, però, hi havia el règimdictatorial del "General Francisco Franco" que va durar 40 anys, i el qual impedia que la informació a la ràdio fos tal com era en realitat. La manca de llibertat d'expressió en les notícies, va impedir que la informació arribés al mateix grau de maduresa que va assolit als anys 40 el periodisme radiofònic anglosaxó.
Coincidint amb l'arribada de la televisió, la ràdio es va reestructurar i va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • historia de la radio
  • Historia De La Radio
  • La Historia De La Radio
  • Historia De La Radio
  • Historia De La Radio
  • Historias de la radio
  • Historia de la radio
  • Historia de la radio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS