La história de l'impremta

Páginas: 6 (1491 palabras) Publicado: 15 de mayo de 2014









Maria Mas Moreno
6é Primària
Curs: 2013-2014

ÍNDEX


Què es la impremta?
Es coneix com a impremta a l'art gràfic, el qual permet reproduir sobre un suport ja siguin caràcters, dibuixos, figures o fotografies, les quals són gravades prèviament en una base que es troba coberta de tinta. La invenció d'aquest art gràfic es va deure principalment als desitjos dels homesper reproduir les seves idees en grans nombres d'exemplars els quals podrien ser realitzats amb major facilitat i requerien una menor quantitat de temps.
La impremta és un dels invents més importants de la historia de la humanitat ja que amb la seva aparició va permetre la reproducció de textos de forma rapida i econòmica que al llarg dels segles a fet arribar l’escriptura i la lectura a tothom.Quin mètode era utilitzat abans de l’impremta?
Durant l’Edat Mitja europea el mètode de copia de llibres era portat a terme per monjos o clergues especialitzats que escrivint a mà, recopiaven llibres bàsicament religiosos per encàrrec. Era una feina que podia durar fins a deu anys ja que la d’aquests llibres manuscrits eren molt complexes i detallades.
Un llibre manuscrit tenia un cost moltelevat i només els nobles o els mateixos clergues s’ho podien permetre. Molt poca gent sabia llegir i escriure, i els costos dels llibres no contribuïen gens a la seva alfabetització.
Durant aquesta mateixa època es va començar a utilitzar un mètode molt primari (inventat pels xinesos al segle V d.C.) de copia no manuscrita de petits manifestos, pamflets i escrits curts, de poques pagines. El sistemaque utilitzaven era la xilografia, una tècnica d’impressió sobre plaques de fusta molt dures, de boix i de cirerer bàsicament, on es perfilaven a mà un text o dibuix invertit. A continuació s’impregnava amb tinta i pressionant-la sobre un suport de paper d’arròs o de pergamí en els casos més antics (el paper, exportat durant els segles VII i IX a Europa de la mà dels àrabs, va permetre també laaparició de la idea de reproduir els textos). El problema era que les plaques de fusta es feien malbé ràpidament. A més, era una tècnica que es destinava sobretot a la il·lustració dels llibres o estampilles religioses ja que demanava d’un tall molt gruixut sobre la fusta per a una bona impressió, i les tipografies eren massa detallats. Tot i això, es considera el primer model d’impremta.
A Xina,s’inventaren durant el segle X els primers sistemes d’impressió amb caràcters mòbils. Sobre peces d’argila o porcellana es tallaven els caràcters sil·làbics, que es podien moure i ajuntar en funció de les frases que es volies crear. Amb tinta es gravaven sobre paper, i després els caràcters eren reutilitzables i combinables de totes les formes. El problema que van tenir els xinesos es que la sevaescriptura te molts caràcters i això demanava molta feina per a crear-los i ajuntar-los. El turcs van començar a utilitzar aquest mateix sistema però sobre fusta, i els coreans sobre coure.
Qui va inventar l’impremta?
Gutenberg va néixer a Magúncia, Alemanya, era el fill més jove del comerciant de classe alta Friele Gensfleisch zu Laden, qui adoptaria més endavant el nom "zum Gutenberg", homònimdel veïnat on la família s'havia traslladat, i la seva segona esposa Else Wyrich. El seu pare va treballar en l'àmbit eclesiàstic i Gutenberg va créixer coneixent el comerç de l'orfebreria. Segons alguns informes, el seu pare Friel tenia entre els seus clients al bisbe de Magúncia. Gutenberg va ser joier i, per tant, coneixedor de l'art de la construcció de motlles i de la fosa d'or i argent; peraixò va aconseguir fer excel·lents tipus, valuosos fins i tot artísticament com a treball d'orfebre.
El 1411, hi va haver un aixecament a Magúncia contra els patricis, i més d'un centenar de famílies es van veure obligades a marxar. Com a resultat, es creu que els Gutenberg es varen traslladar a Eltville am Rhein (Villa Alta), on la seva mare havia heretat una finca. Probablement va estudiar a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia de los sin historia
  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS