La II República

Páginas: 11 (2660 palabras) Publicado: 30 de enero de 2015
La II República.
La proclamació de la República a l'abril de 1931 suposa per primera vegada l'intent d'instaurar a Espanya un sistema democràtic modern. Aquest pas es dóna perquè el poder polític ha passat per primera vegada a les classes mitjanes davant l'hostilitat dels grups tradicionals i davant les classes populars orientades cap a la revolució. La situació internacional no és favorableper a la República, des del punt de vista econòmic Europa viu les repercussions de la crisi del 29 i des del punt de vista polític és una etapa de debilitat dels sistemes democràtics davant l'ascens dels totalitarismes tant d'esquerra (comunisme) com de dreta (feixismes).
EL GOVERN PROVISIONAL I ELS PARTITS POLÍTICS
Els inicis de la República: el Govern Provisional
Els signants del Pacte deSant Sebastià contra la Monarquia s'erigeixen en Comitè Revolucionari. El 14 d' Abril de 1931 es proclama oficialment la República a Espanya, recordem que Alfons XIII ha decidit voluntàriament exiliar-se. Per preparar un nou marc polític era necessari la formació d'un govern provisional, el president d'aquest Govern serà Niceto Alcalá- Zamora i el seu programa de govern està basat en el programadel Pacte de Sant Sebastià (reforma agrària , llibertat de cultes ...). El Govern Provisional va convocar immediatament Corts Constituents per redactar una nova constitució, aquestes Corts serien elegides a través del sufragi universal dels homes majors de 23 anys. Les eleccions van ser convocades per al dia 28 de juny i es van presentar un gran nombre de partits:
a) Partits d'esquerres: Segons elnombre de vots el més votat va ser el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), que comptava amb la UGT i amb homes com Julián Besteiro , Indalecio Prieto i Francisco Largo Caballero (líder de l' UGT).
Acció Republicana, partit que més tard es va fusionar amb un altre partit i es va cridar Esquerra Republicana, va comptar amb Manuel Azaña com a principal líder, va ser un escriptor de prestigi igran orador que es va convertir més tard en president de la República .
Partit Comunista d'Espanya (PCE), és un partit jove, sorgeix en 1921 al separar-se del PSOE, no va treure cap escó en aquestes eleccions però exerciria un gran paper en el futur. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) tindrà una gran força a Catalunya, els seus líders més importants van ser Francesc Macià i Lluís Companys.b) Partits de centre: Partit Radical, és un partit sorgit en el proletariat barceloní i el seu líder més destacat va ser Alejandro Lerroux, destacat anticlerical, ocuparia càrrecs importants en el Govern de la República. Partit Progressista, és de caràcter moderat, el seu líder més important va ser Niceto Alcalá- Zamora, primer president de la República .

c) Partits de dreta: Quedavenencara molts grups monàrquics partidaris d'Alfons XIII però estaven desorganitzats davant els esdeveniments succeïts, de tendència monàrquica estaven també els carlins. Acció Popular era un partit de tall catòlic dirigit per Gil Robles, aquest partit seria l'eix d'una coalició més àmplia coneguda com la CEDA (Confederació Espanyola de Dretes Autònomes) que arribaria més tard al poder. FalangeEspanyola, va ser fundada el 1933 per José Antonio Primo de Rivera, fill del dictador. Era un partit nacionalista i de tendència feixista. Entre els partits nacionalistes de dreta hi ha la Lliga Regionalista de Catalunya i el PNB.
LA CONSTITUCIÓ DE 1931
La coalició republicà-socialista va explicar en les eleccions amb majoria absoluta, amb aquesta majoria es va a elaborar una nova Constitució ja quela de 1876 lògicament no servia, la nova Constitució va ser aprovada el 9 de desembre de 1931.
A l'article 1r d'aquest text es defineix a Espanya com una república de treballadors de tota classe amb la qual cosa veiem hi ha un esperit d'esquerra, tot i això serviria també quan els partits de dreta pugin al poder. Un punt important és que l'existència d'un Estat integral es feia compatible amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La ii republica
  • La ii república
  • La II Republica
  • II Republica
  • LA II República
  • Ii República
  • Ii Republica
  • La II república.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS