La Industrialització Catalana

Páginas: 3 (582 palabras) Publicado: 6 de enero de 2013
La industrialització catalana del s.XIX

La industrialització a Catalunya va constituir una excepció dins del panorama espanyol. El motor d’aquesta embranzida va ser principalment per la indústriatèxtil cotonera. Els orígens d’aquesta els trobem en les fàbriques d’indianes, que en el s.XVIII havien augmentat molt la producció i havien incorporat les primeres mecanitzacions. També moltes de lesmesures liberalitzadores, acompanyades de la revolució liberal, van assegurar el lliure exercici de l’activitat industrial i la mecanització de la indústria principalment a Catalunya, on ja esdisposava de capitals i empresaris.
El salt cap a una economia industrialitzada es va iniciar amb la màquina de vapor. En la indústria tèxtil, la mecanització va arribar primer al procés de la filatura.Això és degut a l’escassetat de mà d’obra la qual va incentivar a la mecanització dels processos per tal de no necessitar a tant treballadors.
Aquesta mecanització va comportar un augment de laproducció i una disminució dels costos. Aquesta disminució va estimular la demanda, que va augmentar amb la protecció aranzelària i la substitució de la llana per cotó, molt més barata i fàcil de mecanitzar.Aquest ascens de la demanda va provocar una fase de creixement del sector tèxtil(1830-1861), només interrompuda per la guerra de Secessió dels Estats Units.(“fam de coto”)
En l’any 1874 es vainiciar una nova fase expansiva marcada per processos de renovació com ara la mecanització del tissatge i la utilització de l’energia hidràulica en lloc del vapor(creació de colònies industrials a la voradels rius)
La indústria catalana es va caracteritzar per ser lleugera i principalment tèxtil. Aquesta es va iniciar per l’aportació de petits beneficis agrícoles i del comerç colonial. En general hava haver un predomini de les petites i mitjanes empreses, amb un nombre limitat de grans empreses que donaven solidesa a l’estructura industrial de Catalunya.
En el desenvolupament d’aquesta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Industrialització.
  • INDUSTRIALITZACIÓ
  • Industrialització
  • Industrialització
  • la industrialització
  • ' La nacionalidad catalana '
  • literatura catalana
  • literatura catalana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS