La Influència De L'Aprenentatge Musical En Altres Àrees De L'Aprenentatge I A La Vida Quotidiana.

Páginas: 26 (6281 palabras) Publicado: 15 de octubre de 2012
Esteve Colomés


MEMÒRIA ETNOGRÀFICA
"La influència de l'aprenentatge musical en altres àrees
de l'aprenentatge i a la vida quotidiana."
17 de Juny de 2011



1. Introducció
La nostra societat considera la música com una experiència agradable, enriquidora, i fins i tot lúdica i divertida, però per un altre ordre de coses, la música no posseeix l'estatus d'una disciplina imprescindibleen l'aprenentatge, sinó tot el contrari, és simplement un complement en la formació artística dels nostres fills. Els darrers estudis en matèria de neurociència o psicolingüística han pogut demostrar que la música modifica l'organització cerebral d'aquells que l'escolten o la practiquen habitualment i aquestes alteracions afecten directament a l'adquisició de determinades habilitats cognitives compoden ser l'aprenentatge de les llengües o del llenguatge matemàtic. Un estudi realitzat per la Universitat de Northwestern a Evaston assenyala que a mida que un nen s'ensinistra en el llenguatge musical i la interpretació d'un instrument, usa un aprenentatge multi sensorial que modifica les seves àrees cerebrals i, per tant, incrementa la capacitat per a desenvolupar noves habilitats. Aquestestudi conclou que la formació musical pot ajudar al desenvolupament d'habilitats de lectoescriptura i a prevenir alteracions en el seu aprenentatge, desenvolupa la memòria, la concentració, l'expressió de les emocions i afavoreix l'adaptació a l'estructura mental matemàtica. Segons Nina Kraus, autora de l'estudi, "L'efecte del entrenament musical sobre el cervell és similar al de l'exercici físicsobre el cos. La música tonifica el cervell i la societat hauria de reconsiderar la seva funció en desenvolupament individual."
Però al marge d'aquestes interessants constatacions científiques, el que he volgut estudiar és simplement quins són els beneficis que l'ensenyament i la pràctica de la música aporten a aquells que l'estudien i la gaudeixen i, més concretament, a un grup d'alumnes decontrabaix de Vilanova i la Geltrú i Olesa de Montserrat. La música és només un passatemps? Simplement estem ajudant al desenvolupament d'una certa sensibilitat artística? La seva única finalitat és un augment del coneixement artístic i cultural? Només és una activitat de lleure? O per contra, la música aporta una serie de valors i estratègies molt útils per al desenvolupament individual? Quins sónaquests suposats beneficis i com quantificar-los? Pot un instrument com el contrabaix condicionar aquest desenvolupament individual?



























2. Plantejament, resum i síntesi del què ha estat el treball de camp.

2.1 Marc teòric de la recerca i objectius.
El marc teòric de la recerca, dins del context de la teoria antropològica, el podríem situar alvoltant de l'Antropologia de l'Educació. L'Antropologia de l'Educació fa referència a la investigació antropològica a les aules, llars i barris on l'antropòleg pot observar les interaccions entre l'entorn pedagògic, el familiar i els propis estudiants. Aquesta branca de l'antropologia pretén seguir els individus a investigar des de l'escola fins a les seves llars i barris, observant-los com acriatures culturals on l'enculturització i les actituds cap a l'educació pertanyen a un context que inclou família i iguals.
Els objectius d'aquest estudi són:
• Analitzar com influeix l'aprenentatge d'un instrument musical com el contrabaix en altres àrees de l'aprenentatge i la integració d'aquests coneixements a la vida quotidiana.
• Comprovar si l'aprenentatge musical i concretament ambl'aprenentatge del contrabaix s'afavoreix el desenvolupament de la personalitat dels individus.
• Identificar de quina manera tocar aquest instrument fomenta la creativitat, si contribueix a sentir-se més segur d'un mateix, si ajuda a millorar la capacitat de concentració, si té alguna influència en el rendiment escolar, si l'individu té una altra percepció de l'esforç, etc...
• Conèixer...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'aprenentatge
  • Principis concepció constructivista de l’ensenyament i l’aprenentatge escolars,
  • Influencia Musical En Nuestras Vidas
  • Teories psicològiques aplicades a l'aprenentatge
  • LA ÉTICA EN CADA ÁREA DE LA VIDA Y SU INFLUENCIA
  • psicomotricitat i vida quotidiana
  • Recursos per a l’aprenentatge del català a la xarxa
  • La concepció constructivista de l’ensenyament i l’aprenentatge escolar

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS