La Insuficiència Cardíaca

Páginas: 11 (2599 palabras) Publicado: 29 de enero de 2013
LA INSUFICIÈNCIA CARDÍACA

La insuficiència cardíaca es produeix quan hi ha un desequilibri entre el flux de sortida de sang del cor i les demandes o necessitats del cos. És a dir, hi ha insuficiència cardíaca quan el cor ja no és capaç d’enviar la sang d'una manera adequada a les necessitats de la persona.

CAUSES

Les causes de la insuficiència cardíaca es divideixen segons sigui deguda amalalties del cor o es produeixi per un augment de la demanda de l'organisme.
A. Insuficiència cardíaca deguda a malalties del cor
Malaltia isquémica coronària: Apareix quan les artèries coronàries que distribueixen la sang al cor sofreixen estrenyiments que redueixen o impedeixen el flux sanguini (i per tant l'oxigen). En alguns pacients es tracta d'un procés lent i progressiu, amb el que elcor es va fent més feble. En altres casos, es tracta d'un coàgul o trombe que produeix una obstrucció completa i ràpida del got sanguini (aquesta situació -infart- pot provocar la mort del teixit que deixa de rebre sang, amb el que el cor va perdent la seva força).
Malaltia del múscul del cor: Es tracta de dolències que afecten al múscul cardíac com la Miocardiopatía hipertensiva (produïda per lahipertensió no controlada), Miocardiopatía idiopática dilatada, Miocardiopatía diabètica (causada per la diabetis), Miocardiopatía hipertrófica obstructiva, Miocardiopatía alcohòlica (per abús en el consum d'alcohol) o Miocardiopatía idopática dilatada (quan es desconeix l'origen).

B. Insuficiència cardíaca per augment de demanda. Anèmia, infeccions generalitzades en el cos, malalties detiroides, fístules arteriovenoses… causen un augment de la demanda de sang corporal que, en ocasions, el cor no pot atendre (encara que aquest sa); per això, el tractament en aquests pacients ha de dirigir-se principalment cap a la malaltia que ho està ocasionant més que a tractar el cor.

SÍMPTOMES

La insuficiència cardíaca pot ser una malaltia silenciosa (sense símptomes) durant molt temps. Elssímptomes predominants són:

• Cansament: es pot sentir un cansament anormal enfront d'esforços que abans no ho causaven. Es produeix perquè amb la insuficiència la sang no arriba adequadament als músculs i es provoca una situació de fatiga muscular.

• Respiració fatigosa: apareix com a conseqüència d'estancar-se líquids en els alvèols dels pulmons, dificultant la transmissió de l'oxigen a lasang. Aquesta situació també provoca ofec quan s'està ficat al llit (pel que sol veure's obligat a aixecar-se o dormir assegut).

• Tos seca i persistent: està provocada per la retenció de líquid en els pulmons. En ocasions la tos la produeix un dels tractaments més freqüents de la insuficiència cardíaca (inhibidors de l'enzim de conversió); en aquest cas, l'especialista pot valorar canviar eltractament.

• Mareig o confusió: la reducció del flux sanguini al cervell pot provocar sensacions de mareig, confusió o ment en blanc; fins i tot en alguna ocasió es produeixen molt curtes pèrdues de consciència que duren menys d'un minut i de les quals el pacient es recupera ràpidament. Amb freqüència, aquests episodis estan en relació amb xifres baixes de tensió. Quan es noti sensació de mareigel millor és tombar-se o asseure's perquè no s'arribi a la pèrdua de consciència.

• Inflor. La insuficiència pot provocar que el flux de sang als ronyons no sigui suficient, per la qual cosa es produeixi una retenció de líquids. Pot localitzar-se en les cames, els turmells o l'abdomen.

• Dispnea d'esforç. Mala tolerància a l'exercici per fatiga de l'individu.

DIAGNÒSTIC

L'especialistarealitza en primer lloc una detallada història clínica: factors de risc cardiovascular en el pacient, antecedents de cardiopatia isquémica (infart o angina), hipertensió o diabetis, antecedents familiars de miocardiopatías o malalties valvulares, infeccions recents, etc. A més, es consignaran els símptomes relacionats amb la tolerància a l'esforç, la inflor, les alteracions del ritme cardíac....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Insuficiencia cardiaca
  • Insuficiencia Cardiaca
  • INSUFICIENCIA CARDIACA
  • Insuficiencia cardiaca
  • Insuficiencia Cardiaca
  • insuficiencia cardiaca
  • Insuficiencia Cardiaca
  • Insuficiencia cardiaca

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS