La lengua de las mariposas

Páginas: 5 (1172 palabras) Publicado: 17 de marzo de 2011
LA LENGUA DE LAS MARIPOSAS

Títol: La lengua de las mariposas.
Producció: Pepe Picazo per a Escorpión.
Muntatge: Nacho Ruiz Capillas.
Música: Alejandro Amenabar
Fotografia: Javier Salmones
Guió: Rafael Azcona a partir del relats "La lengua de las mariposas", “ Carmiña” i “ Un saxo en la niebla “, dins del llibre ¿Qué me quieres, amor? de Manuel Rivas, Madrid, 1996. Alfaguara.
Director:José Luis Cuerda.
Fitxa artística: Fernando Fernán Gómez (Don Gregorio); Manuel Lozano (Moncho); Uxía Blanco (Rosa); Gonzalo Uriarte (Ramón); Alexis de los Santos (Andrés); Jesús Castejón (D. Avelino); Gruillermo Toledo (O’lis); Elena Fernández (Carmiña); Tamar Novas (Roque); Tatán (Roque Padre);  Celso Parada (Macías); Tucho Lagares (Alcalde).
Sinopsi: L’acció de la pel·lícula se situa a laGalícia rural, als anys 30. Un nen, Moncho, té por d’anar a l’escola perquè creu que el mestre pega els alumnes. El mestre, D. Gregorio, és, en canvi, una persona amable que practica una pedagogia progressista i que es desviurà per iniciar Moncho en el coneixement  de la  natura i de la vida. Altres històries es van entrecreuant a partir del germà del nen, Andrés; o del pare, un apassionat republicà. Elcop d’estat feixista de juliol de 1936 trencarà el clima de llibertat, i posarà al descobert la brutalitat de les forces obscures (D. Avelino, el cacic;  el capellà; la Guàrdia Civil...) que durant tota la pel·lícula inquietaven els protagonistes.
[pic]

1. ¿ Quin és l’espai temporal de la pel·lícula ?

2. Relacioneu els personatges amb els valors i sentiments que millor representen ala pel·lícula:

a) Complicitat
b) Impotència
c) Por Montxo ……………………..
d) Idealisme Ramón ………………………
e) Admiració Rosa …………………………
f) Renuncia Don Gregorio ……………..
g) Llibertat
h) Coherència

3. Un dels aspectes de la pel·lícula és l’escola i el mestre:
❖ Don Gregorio és un mestre poc tradicional, per què ?

❖ Mitjançantla lectura d’un poema apareix un mestre i poeta, Antonio Machado. Cerca informació sobre la vida d’ Antonio Machado i busca similituds amb Don Gregorio.

❖ La pel·lícula ens remet a una nova manera d’ensenyar. La pedagogia del mestre és un reflex dels pressupostos educatius de la Institución Libre de Enseñanza. Cerca informació sobre aquesta institució i esmenta els trets de la sevapedagogia que aplicava Don Gregorio.

❖ El mestre li diu al nen que ja té edat per llegir llibres i n’agafa un de la seva petita biblioteca per deixar-li. El llibre es titula "La conquista del pan", però es repensa perquè creu que li costaria entendre'l i, finalment, li dóna "La isla del tesoro".  "La conquista del pan" és un llibre de Kropotkin. Investiga qui era i com pensava Kropotkin id’aquesta manera podrem tenir una pista sobre la ideologia del mestre, D. Gregorio.

❖ En la mateixa seqüència, el mestre diu "en los libros podemos refugiar nuestros sueños para que no mueran de frío". Què vol dir amb aquesta frase?

❖ Quan el mestre i el nen parlen de l’existència o no de l’infern, D. Gregorio li diu "El infierno del más allá no existe. El odio, la crueldad, eso esel infierno. A veces el infierno somos nosotros mismos" Quina relació tenen aquestes paraules amb el final de la pel·lícula? 

❖ En l’acte de l’homenatge de Don Gregorio per la seva jubilació:
a) quines forces socials trobem representades i qui és el seu comportament?

b) quin desig expressa per als seus alumnes ?

c) el mestre diu que "el lobo no dormiránunca en la misma cama con el cordero", i també "si conseguimos que una sola generación crezca libre en España ya nadie les podrá arrancar nunca la libertad". Quin significat tenen aquestes paraules?

4. A la sortida de misa del diumenge, quins personatges apareixen i que simbolitzen ? Que defensa Don Gregorio enfront del capellà respecte Montxo ?

5. A la festa de l’aniversari de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La lengua de las mariposas
  • la lengua de las mariposas
  • La Lengua De Las Mariposas
  • la lengua de las mariposas
  • La lengua de las mariposas
  • las lenguas de las mariposas
  • La lengua de las mariposas
  • La lengua de las mariposas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS