La Literatura De La Renaixença

Páginas: 5 (1114 palabras) Publicado: 3 de marzo de 2013
LA LITERATURA DE LA RENAIXENÇA

Context històric, social i cultural de la Renaixença:

Europa inicia el s.XIX amb una gran transformació social i econòmica que acaba incidint de manera important en la producció i difusió de la literatura i de la cultura en general. Arran de la Revolució Industrial que comença a Anglaterra al sXVIII i de la Revolució Francesa s’estenen per tot el continentsels dos trets fonamentals del món contemporani: un nou model econòmic basat en el capitalisme urbà i industrial i un nou model polític i social a partir de la propagació de les idees liberals dels revolucionaris francesos. Això comporta la caiguda de l’Antic Règim i la seva substitució per un nou regim social basat en d’individualisme i en el protagonisme de la burgesia industrial i la classeobrera.

Des del punt de vista literari:
La transformació afecta de ple la literatura amb l’aparició de la industria editorial i el llibre com a objecte quotidià. Els escriptors es professionalitzen. Les industries editorials adapten els llibres al mercat i els augmenten. Es descobreix la premsa periòdica.
Des del punt de vista social:
Catalunya es configura com a un país industrial, basat en elsector tèxtil que fa que s’ompli de colònies i de vapors. Es produeix una migració del camp a la ciutat i per tant es parla de nova burgesia industrial i nova classe obrera. La dona s’incorpora al món de la industria i així es provoquen canvis socials i de mentalitat, la classe obrera entra en contacte amb el moviment obrer internacional de idees anarquistes i socialistes. Burgesos i obrersassumeixen iniciatives culturals a través de l’associacionisme i la iniciativa privada la burgesia es centra en el moviment de la Renaixença i la classe obrera lluita per l’alfabetització i es decanten pel catalanisme polític. Es contacta amb Europa que fa que s’augmentin els mitjans de transport, així arriba el Romanticisme, el Realisme i el Naturalisme. L’estat liberal espanyol a partir de la primeraconstitució espanyola comença a actuar com a estat centralista i es proposa unificar el territori.
Des del punt de vista lingüístic i cultural
Alguns il•lustrats defensen la utilitat del català per a la literatura culta ja que en començar el s XIX la situació del català era de disglòssia total, es parlava però el prestigi era de la llengua castellana. A mida que avançava el segle es va produir unprocés de castellanització arran del decret d’escolarització en castellà. Pel que fa a la literatura el segle XIX va començar amb l’absència gairebé total de literatura culta en català, llavors es va començar a reclamar l’increment de l’ús del català, un cop recuperada mínimament els escriptors s’enfrontaven a dos problemes: la pèrdua de contacte amb la tradició catalana pròpia i la manca d’unmodel lingüístic únic.

El moviment de la renaixença:
és un moviment cultural que apareix al s.XIX i suposa la recuperació de la qualitat catalana. A Catalunya les idees i l’estètica romàntiques es difonen a través de publicacions com “El Europeo” que posa de moda tota una retòrica medievalitzada: trobadors, cavallers i cristianisme. Moviment conservador, els temes que porta són la pàtria, la fe il’amor. 1833- punt de partida de la Renaixença a Catalunya amb el poema La pàtria de Bonaventura Carles Aribau. Apareixen els jocs florals 1859:plataforma de foment i difusió de la poesia culta catalana del s XIX. Dels jocs florals van sortir els principals escriptors catalans del moment: Jacint Verdaguer(poesia) àngel Guimerà (teatre) i Narcís Oller (novel•la).
Els jocs florals van servir perafavorir els primers intents d’unificar l’ortografia catalana i la creació de les primeres plataformes editorials per publicar en llengua catalana.

L’estètica de la Renaixença: Romanticisme i Realisme:

Romanticisme: Moviment cultural oposat als plantejaments de la il•lustració que havien desembocat en el neoclassicisme. Apareix a Anglaterra i Alemanya com a una resposta als ideals i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Renaixença
  • La renaixença
  • La Renaixença
  • La Renaixença
  • Renaixença
  • la renaixença
  • la renaixença
  • Renaixenc a

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS