La llibertat i la responsabilitat

Páginas: 6 (1359 palabras) Publicado: 15 de noviembre de 2014
1. Només actuem de forma lliure i responsable quan hi ha la possibilitat d’actuar d’una altra manera. Posa dos exemples de situacions en què hagis actuat lliurement (és a dir, en què hauries pogut actuar d’una manera diferent). Exposa’n una altra en què no t’hagis sentit lliure.
Dues accions en que he actuat lliurement són:
- Vaig decidir apuntar-me a coral sense que ningú m’ho digués tot i quepodria haver triat qualsevol altra activitat extraescolar.
- Aquest curs, he triat el itinerari que més m’ha agradat i el que més s’escau amb el que vull fer de gran (que també ho he decidit lliurement).
Una acció en que no m’hagi sentit lliure és en el fet de venir a l’escola, però això no vol dir que no estigui satisfeta venint i estudiant.
2. Explica el cas d’una persona que consideris ques’hagi distingit per actuar lliurement i d’aquesta manera ha contribuït a construir un món més just.
Segons la meva opinió una gran persona que ha canviat molt el món és Nelson Mandela. Segurament l’haureu sentit anomenar abans però potser no sabeu exactament el que fa fer. Bé, les coses van anar més o menys així: el deu de maig de 1994 va ser elegit president de Sud-àfrica, per sufragi universala les primeres eleccions nacionals no racials de la història del país. Nelson Mandela era membre del Congrés Nacional Africà des del 1944, per tal de lluitar contra el domini polític de la minoria blanca i la segregació racial que impulsaven. Es va fer advocat i participà en la lluita no-violenta contra les lleis de l'apartheid.

3. Creus que la llibertat consisteix a fer “allò que et dóna lagana”? per què? Intenta explicar què és la llibertat per tu.
Fet a mà a un altre full.
4. Quins diries que són els enemics més importants de la teva llibertat? Per què?
Ara, amb quinze anys, els enemics més importants de la meva llibertat són els pares i els professors perquè constantment diuen què has de fer i com ho has de fer. No obstant jo i tothom és lliure de fer el que vol però, sempreseràs esclau de la vida, l’amo de la qual és la mort. Aquesta és l’única encarregada de decidir fins a quin punt pots ser lliure.
5. Estableix les diferències entre “ser lliure” i “estar lliure”.
L’expressió “estar lliure” fa referència a les condicions externes de la persona, a les seves circumstàncies. Una persona “està lliure” quan no està tancada, quan no està lligada, quan no se sentpressionada, quan no se sent sotmesa a cap poder arbitrari.
L’expressió “ser lliure”, en canvi, fa referència a una condició interior, depèn d’un mateix, depèn de la capacitat de resistir les pressions externes i de decidir, malgrat tot, allò que hom creu més just i oportú. Una persona que “és lliure” és capaç de desobeir una ordre o una llei greument injusta; és capaç de defensar serenament les sevesopinions encara que estiguin en contra de les de tot el grup; és capaç de resistir la pressió dels altres, de vegades dels amics, quan creu que actuen malament. Per ser lliure és imprescindible la fortalesa interior.
Només les persones que “són lliures” es poden enfrontar a les circumstàncies que no ens deixen “estar lliures”. Per tant, resulta molt més important “ser” que “estar”, encara que talvegada sigui més difícil i més incòmode. Però són les persones lliures les que fan canviar el món, perquè són les que no es dobleguen davant les situacions amb què es troben, sinó que són capaces d’enfrontar-s’hi. Necessitem persones lliures per construir un món més lliure i just.
6. “Qui no està informat no tria lliurement”. Sembla que aquesta opinió acceptada que, a més informació, mésllibertat. Avui, el temple de la informació i de la llibertat és Internet. Explica dues avantatges i dos inconvenients d’Internet pel que fa la llibertat.
Dues avantatges d’Internet pel que fa la llibertat:
- Hi ha varies fonts que parlen sobre un mateix tema i pots comparar-les per quedar-te amb el millor de cada i tenir més informació.
- Pots contactar amb moltes persones i així conèixer a gent...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la llibertat i el catala
  • Dret a la llibertat ideològica, religiosa i de culte
  • Dissolució del destí i responsabilitat
  • Antígona: destí i responsabilitat
  • Jesús i la llibertat
  • Filosofia Llibertat i Estetica
  • Stuar mill utilitarisme i llibertat
  • La Llibertat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS