la lliçó d'anatomia

Páginas: 7 (1635 palabras) Publicado: 12 de enero de 2014
LA LLIÇÓ D’ANATOMIA DEL PROFESSOR TULP

Identificació de l’obra :
La Lliçó d’anatomia del Professor Tulp es va fer per Rembrandt Harmenszoon van Rijn en l’any 1632. El quadre és de l’estil barroc, de l’escola holandesa. Originariament aquest quadre es trobava en la seu social dels cirurgians d’Amsterdam, però actualment es troba a Mauritshuis, a l’Haia.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn:Va néixer a Leiden, en els Països Baixos el 1606 i va morir a Amsterdam l’any 1669. Va ser un pintor holandès, que va néixer en una família de moliners acomodada, va tenir una bona educació i va ingressar en la Universitat de Leiden on va estudiar només un curs ja que es va decidir dedicar-se a la pintura. Va tenir dos mestres, però el que més el va influenciar va ser Pieter Lastman. Aquestmestre el va influenciar amb les tendències italianitzades, ho mostren les seves primeres obres com la Lapidació de Sant Esteban. En l’any 1625 va obrir un taller juntament amb Jan Lievens, encara que després van seguir un camí molt diferent. Durant el temps que va estar en Leiden el seu poble natal, el seu art va evolucionar molt des d’uns colors brillants cap al clarobscur. Amb aquest clarobscur lesseves obres mostren una força i una personalitat molt gran, com per exemple en Sanson traicionado por Dalila. En l’any 1630 amb la mort del seu pare, es trasllada a Amsterdam on es va associar amb el marxant Hendrick van Uylenburgh. Es va casar amb la seva filla i vivien en una etapa de prosperitat econòmica. Però en el 1642 quan va morir la seva dona, es va sentir obligat a subhastar totes lesseves pertinences. Però Hendrickje Stoffels la va ajudar i va mantenir el seu fill, encara que no es van casar per no perdre l’herencia de Saskia.
La primera etapa de Rembrandt els seus quadres són alegres, brillants i superficials. Però en canvi els altres tenen un caràcter serè, obscurs i reflexen una alta superioritat. Rembrandt va ser un gran dibuixant i gravador, que va fer 1.500 dibuixos ial voltant de 400 grabats.

Anàlisis i descripció de l’obra :

Elements tècnics :
Els elements tècnics utilitzats per fer aquesta obra són l’oli i la tela, la tècnica de l’oli consisteix en barrejar pigments de colors amb oli de llinasa o de nous. Normalment aquesta barreja es posava sobre la tela, i permetia uns colors molt brillants, a més de pogué rectificar i aconseguir les coses amb undetall molt precís. La tela d’aquest quadre tenia unes proporcions grans de 1,69m x 2,16m.

Anàlisi i descripció :
Aquesta pintura representa una classe d’Anatomia on el mestre està ensenyant als seus set aprenents com diseccionar el cos d’un criminal mort.
Gènere quotidià ja que l’obra es basa en fets reals i tipus figuratiu.
La forma és pictòrica ja que no és veuen les línies del dibuix.La composició de l’obra és piramidal, ja que tots els personatges de l’escena els fa de la mateixa mida, això és una nova innovació ja que els va col·locar amb un ordre aleatori i no jeràrquic. Desprès trobem un petit triangle amb els tres oients centrals que observen atents les pinces i les mans del cirurgià. Encara que el vertader protagonista és el Professor Tulp que es troba a la dreta. Notrobem cap moviment i aquest quadre és asimètric.
La perspectiva és aèria, ja que no trobem línies. A més juga amb les llums, el clarobscur i el tamany de les figures per donar profunditat i volum.
Hi ha una llum irreal, molt artificial ja que accentua el cos nu i mort de l’home i les cares dels set aprenents i el mestre. Tota l’altre part com les robes estan en l’ombra, aquí juga molt amb elclarobscur.
Hi ha un predomini dels colors secundaris com els blancs, marrons i negres. El blanc el trobem representant el cos mort i nu i les cares del assistents. Però també trobem un color primari, el vermell que accentua el braç dissecionat.
L’expressivitat : trobem diferents expressivitats, primer la mort que tenim representada. Desprès el mestre que mira cap alguna part a fora del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • LA LLIÇÓ D'ANATOMIA DEL PROFESSOR TULP
  • Llicas
  • Lliçó 1
  • llicen
  • LLIÇO DELS AVIS
  • Lliçó 2
  • Lliçó magistral Pilar Benejam
  • Llic. Gerencia de negocios

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS