La malària

Páginas: 2 (395 palabras) Publicado: 6 de septiembre de 2014
LA MALÀRIA:
La malària (de l'italià mal aria -mal aire-) o paludisme (provinent del llatí palus -pantà-) és una protozoosi de caràcter febril produïda pel paràsit Plasmodium que s'encomana perpicada del mosquit Anopheles femella, que és el vector; els mascles no piquen, ja que s'alimenten de vegetals. 
És una de les malalties infeccioses més freqüents i un dels principals problemes de salutper al viatger. Hi ha sis espècies del gènere Plasmodium que transmeten la malaltia a l'ésser humà: Plasmodium vivax,  P. knowesli, P. semiovale, P. Ovale, P. Malariae i P. Falciporum.
El períoded'incubació depèn de l'espècie que provoca la infecció. Si són els P. Vivax o P. ovale, sol durar entre 10 i 16 dies; si és el P. Malariae, entre 20 i 40 dies, i si és el P. falciparum, entre 8 i 14. Elsprimers símptomes no es distingeixen d'una malaltia viral lleu:
Malestar general
Cefalea
Cansament intens
Molèsties abdominals
Dolors musculars (miàlgies)
Febre y calfreds
Cicle biològic:
1)Quan un mosquit femella del gènere Anopheles pica una persona o animal infectats, absorbeix, juntament amb la sang, els gametòcits masculins i femenins del paràsit.
2) En l'estómac del mosquit, elsgametòcits maduren i es fusionen com ho farien un òvul i un espermatozoide, donant lloc a la forma infecciosa del paràsit denominada esporozoït.
3) Els esporozoïts migren cap a les glàndulessalivals del mosquit.
4) Quan el mosquit pica una persona sana, injecta la seva saliva perquè és anticoagulant i l’ajuda a absorbir la sang de la víctima. Juntament amb la saliva del mosquit, elsesporozoïts entren en el torrent sanguini de la persona.
5) Els esporozoïts migren al fetge.
6) Els esporozoïts penetren en les cèl·lules del fetge (hepatòcit) i es reprodueixen asexualment, produint unaaltra forma del paràsit: els merozoïts (6-15 dies).
7) Els merozoïts tornen al torrent sanguini on penetren en els glòbuls vermells. En el seu interior es reprodueixen creant molts més merozoïts,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • LA MALARIA
  • LA MALARIA
  • LA MALARIA
  • La Malaria
  • malaria
  • Malaria
  • malaria
  • Malaria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS